31 شهریور 1398

نارین قلعه ، یادگار دوران اورارتو

سردری یا سردرود!

سردرود به غير از نارين قلعه آثار كهن بسياري چون مزار قيس، مزار سلطان پير، كاروانسراها و آب انبارها و قنات ها و چشمه هاي قديمي دارد. نام سردرود را به دوره اورارتويي ساردوري يا سردور دوم مربوط به قرن هشتم قبل از ميلاد نسبت مي دهند. اورارتوها يكي از دو امپراطوري آن دوران به همراه آشوريان بودند كه بنا به نوشته دياكونوف در كتاب تاريخ ماد، ساردوري دوم در سال ۷۴۳ قبل از ميلاد به دست تيگلت پيلسر سوم فرمانرواي آشور كشته شد.

تبریز امروز:

 
 
ارج گذاري و حفاظت از آثار ديرين، كمك به عميق تر شدن ريشه هاي حيات اجتماعي انسان هايي است كه همواره در آماج توفان ها و تندبادهاي سهمگين هستند. زندگي اجتماعي مؤثر بدون داشتن شناسنامه، هويت و ريشه هرگز مقدور نخواهد بود.
نارین قلعه- سردری

پارك مرخوني سردرود در نزديكي تبريز، در ارتفاعات اين شهر پاسدار ميراث كهني خواهد بود كه قدمت آن به هزاره اول پيش از ميلاد مسيح مي رسد. شيوه اي كه در حفظ اين آثار كهن، در اين مكان به كار رفته، براي ما شيوه اي بديع است: حفظ آثاري از زمان هاي دوردست در ميان بوستاني سرسبز و زيبا، كه به سهولت در معرض ديد تماشاگرانش قرار مي گيرد.
«نارين قلعه» در طول جغرافيايي ۴۶ درجه و ۸ دقيقه شرقي و در عرض شمالي ۳۸ درجه و ۳ دقيقه از نصف النهار گرينويچ در جنوب غربي تبريز و در بخش شرقي سردرود در بالاي تپه كم ارتفاعي از دامنه هاي سهند واقع است.
Narin Ghale- Tofigh Vahidi

سردرود به غير از نارين قلعه آثار كهن بسياري چون مزار قيس، مزار سلطان پير، كاروانسراها و آب انبارها و قنات ها و چشمه هاي قديمي دارد. نام سردرود را به دوره اورارتويي ساردوري يا سردور دوم مربوط به قرن هشتم قبل از ميلاد نسبت مي دهند. اورارتوها يكي از دو امپراطوري آن دوران به همراه آشوريان بودند كه بنا به نوشته دياكونوف در كتاب تاريخ ماد، ساردوري دوم در سال ۷۴۳ قبل از ميلاد به دست تيگلت پيلسر سوم فرمانرواي آشور كشته شد.
ابعاد قلعه پانصد متر در هفت صد متر و ارتفاع آن ۵/۱۴ متر بوده است. با اين حال خارج از ديوارهاي فعلي قلعه نيز در حين شخم زدن تعداد زيادي سفال مربوط به دوران هاي مختلف تاريخ پيدا شده است.
در بخش مركزي قلعه، تعدادي قلوه سنگ پراكنده شده كه اين سنگ ها احتمالاً اجزاي يك تأسيسات مهم درون قلعه هستند كه در طول گذر زمان از بين رفته است.
آثار سفالينه هاي مربوط به دوره اورارتو در درون ديوارهاي چينه اي قلعه هاي اسلامي منطقه به دست آمده كه با توجه به آثار سفالينه هاي پراكنده از دوران هاي مختلف در سطح قلعه و برج و بارو و ديوارهاي چينه اي با قطر و ارتفاع بيش از ۶ متر مي توان حدس زد قلعه بعد از ويراني به دليل موقعيت ممتازش مجدداً در ادوار مختلف به كار گرفته شده است. اين تفكر را تكه سفال هاي قرمز، ساده، سفال هاي پارتي و سفال هاي لعاب دار منقوش اسلامي قرون ۷ و ۸ تأييد مي نمايند.در منتهي اليه بخش شرقي قلعه در بالاي تپه اي كوچك موسوم به تابيه چندين گور قديمي ديده مي شوند كه روي استخوان ها با گل اخرايي پوشانيده شده است. البته پيدا شدن اين گورها ناشي از حفاري هاي غيرمجاز است. آثار آخرين استقرار در اين محل، نشانه هاي برج و باروي اسلامي را داراست كه به تدريج در حال از بين رفتن هستند.
اين قلعه با توجه به قدمت آن كه به هزاره اول قبل از ميلاد مسيح مي رسد و به لحاظ موقعيت ممتاز جغرافيايي و دست نخوردگي آن و نظر به آثار مكشوفه، اطلاعات با ارزشي از فرهنگ و هنر گذشتگان را ارايه مي نمايد. اين قلعه به شماره ۶۱۷۱ در تاريخ ۷/۷/۱۳۸۱ در فهرست ميراث فرهنگي كشورمان درآمده است. جاي گيري قلعه در ميان پارك بزرگ مرخوني و چنين روشي براي حفظ ساير آثار كهن باقي مانده از نياكان مان مي تواند موجب ايجاد تسهيل در حفظ و نگهداري آنان گرديده و با سرمايه گذاري هاي فرهنگي و ارائه اطلاعات، زمينه ساز جلب سياحت گران بسياري به منطقه شود.
توفيق وحيدي آذر

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت