خبر های ویژه

ایستادگی زنان ترک‌تبار افغانستان؛ چهار سال مقاومت مقابل خفقان و محرومیت

23 مرداد 1404

روند کاهشی در جمعیت چین

22 مرداد 1404

راه آهن سراسری افغانستان با توافق جدید به سمت واقعیت می‌رود

20 مرداد 1404

انسجام زنان پنجشیر محدودیت‌های جدید طالبان را محکوم کرد

19 مرداد 1404

هشتادمین سالگرد مراسم یادبود قربانیان هیروشیما و ناگازاکی

16 مرداد 1404

خیابان‌ها به رودخانه تبدیل شدند: سیل مرگبار شمال پکن را درنوردید

9 مرداد 1404

جلوگیری از نشر اطلاعات نادرست و حفظ ارزش‌های اسلامی

1 مرداد 1404

هند خواستار تنظیم دمای ملایم‌تر برای کولرهای گازی به منظور صرفه‌جویی در انرژی است

23 تیر 1404

امامعلی رحمانف و دیالوگ صحبت با دختر جوان

18 تیر 1404

مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، در 4 ژوئیه برای شرکت در هفدهمین اجلاس سازمان همکاری اقتصادی (اکو) وارد خانکندی شد.

13 تیر 1404

غول اینترنتی کره‌ای «کاکائو» با همکاری «اوپن‌ای‌آی» به دنبال جهش رشد

13 تیر 1404

بسیاری جان باخته‌اند: زندگی در جهنم شعله‌ور جریه، هند

7 تیر 1404

چین در حال تبدیل شدن به حالت وصول بدهی  و مطالبات

22 خرداد 1404

سه ورزشکار ایرانی به اتهام تجاوز جنسی در کره جنوبی بازداشت شدند

13 خرداد 1404

قرقیزستان شفافیت قضایی را در پی موجی از جلسات دادرسی غیرعلنی افزایش میدهد

12 خرداد 1404

ازبکستان در نظر دارد سفر بدون ویزا را برای گردشگران آمریکایی معرفی کند،آمریکایی‌ها، به ازبکستان خوش آمدید!

5 خرداد 1404

25 اسفند 1403

گروه‌های زیست‌محیطی هشدار می‌دهند: توسعه بیش از حد منابع رودخانه‌ای در آسیای مرکزی

فراخوان به مؤسسات مالی بین‌المللی برای بازنگری در پروژه‌ها

ائتلافی از سازمان‌های زیست‌محیطی از مؤسسات مالی بین‌المللی، از جمله بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی، درخواست کرده‌اند تا مفید بودن تأمین مالی پروژه‌های برق‌آبی روی رودخانه‌هایی که «در دوران شوروی دست‌نخورده باقی مانده‌اند» را مجدداً بررسی کنند. این ائتلاف که شامل CEE Bankwatch و Rivers without Boundaries مستقر در قزاقستان است، در ۱۴ مارس درخواستی به مؤسسات مالی ارسال کرد و اعلام کرد که در حال حاضر ۲۰۰ پروژه برق‌آبی در آسیای مرکزی یا در مرحله برنامه‌ریزی هستند یا در حال ساخت هستند که بسیاری از آنها روی رودخانه‌هایی اجرا می‌شوند که قبلاً تحت تأثیر پروژه‌های زیرساختی قرار نگرفته‌اند. این درخواست ادامه می‌دهد که برخی از این پروژه‌ها «حوضه‌های رودخانه‌ای منحصر به فرد» را تهدید می‌کنند. یک گزارش زمینه‌ای از CEE Bankwatch تأکید کرد که خشک شدن دریای آرال ناشی از سدسازی‌های گسترده در بخش‌های میانی و پایینی رودخانه‌های آمودریا و سیردریا، دو شریان اصلی آب در آسیای مرکزی، بوده است. اما اضافه می‌کند که بسیاری از سرشاخه‌های کوهستانی این دو رودخانه همچنان توسعه نیافته‌اند. نقشه‌ای دقیق که توسط ائتلاف NGO طراحی شده است، نشان می‌دهد که رودخانه نارین در قرقیزستان و رودخانه پنج که تاجیکستان و افغانستان را از هم جدا می‌کند، در سال‌ها و دهه‌های آینده شاهد توسعه سنگین برق‌آبی خواهند بود. در بیانیه‌ای که توسط این ائتلاف منتشر شد، از یوگنی سیمونوف، هماهنگ‌کننده بین‌المللی Rivers without Boundaries، نقل شده است: «اغلب در آسیای مرکزی، ساخت سدها و مخازن به عنوان امری اجتناب‌ناپذیر و نوعی اقدام اجباری برای حفظ منابع آب ارائه می‌شود. با این حال، تجربه جهانی به ما می‌گوید که چنین رویکردی از نظر اقتصادی بسیار ناکارآمد است و اغلب از نظر زیست‌محیطی پیامدهای مخربی دارد.» شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی که در حال حاضر در دست اجراست، سد روگون تاجیکستان است که اگر طبق مشخصات فعلی تکمیل شود، می‌تواند به بلندترین سد جهان تبدیل شود. در اواخر سال ۲۰۲۴، Rivers without Boundaries مطالعه‌ای منتشر کرد که نشان می‌داد این سد تا زمانی که به طور کامل به بهره‌برداری برسد، به عنوان تأمین‌کننده برق رقابتی نخواهد بود، زیرا گزینه‌های تولید انرژی خورشیدی و بادی ارزان‌تر از آن پیشی خواهند گرفت. دولت‌های آسیای مرکزی کمبود شدید برق را به عنوان دلیلی برای توجیه نه تنها توسعه برق‌آبی، بلکه ساخت رآکتورهای هسته‌ای نیز ذکر کرده‌اند. در درخواست NGOها به مؤسسات مالی بین‌المللی آمده است: «اگر همه پروژه‌های برنامه‌ریزی‌شده برق‌آبی اجرایی شوند، حوضه‌های وسیع رودخانه‌ای آسیای مرکزی به سختی می‌توانند هر گونه زیستگاه طبیعی دست‌نخورده رودخانه‌ای را حفظ کنند.»

تبریز امروز:

Tajikistan’s Rogun Dam is the highest-profile hydropower project currently in the works. (Photo: president.tj)

سد روگون تاجیکستان شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی است که در حال حاضر در دست اجراست. (عکس: president.tj)

ائتلافی از سازمان‌های زیست‌محیطی از مؤسسات مالی بین‌المللی، از جمله بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی، درخواست کرده‌اند تا مفید بودن تأمین مالی پروژه‌های برق‌آبی روی رودخانه‌هایی که «در دوران شوروی دست‌نخورده باقی مانده‌اند» را مجدداً بررسی کنند.

این ائتلاف که شامل CEE Bankwatch و Rivers without Boundaries مستقر در قزاقستان است، در ۱۴ مارس درخواستی به مؤسسات مالی ارسال کرد و اعلام کرد که در حال حاضر ۲۰۰ پروژه برق‌آبی در آسیای مرکزی یا در مرحله برنامه‌ریزی هستند یا در حال ساخت هستند که بسیاری از آنها روی رودخانه‌هایی اجرا می‌شوند که قبلاً تحت تأثیر پروژه‌های زیرساختی قرار نگرفته‌اند. این درخواست ادامه می‌دهد که برخی از این پروژه‌ها «حوضه‌های رودخانه‌ای منحصر به فرد» را تهدید می‌کنند.

یک گزارش زمینه‌ای از CEE Bankwatch تأکید کرد که خشک شدن دریای آرال ناشی از سدسازی‌های گسترده در بخش‌های میانی و پایینی رودخانه‌های آمودریا و سیردریا، دو شریان اصلی آب در آسیای مرکزی، بوده است. اما اضافه می‌کند که بسیاری از سرشاخه‌های کوهستانی این دو رودخانه همچنان توسعه نیافته‌اند.

نقشه‌ای دقیق که توسط ائتلاف NGO طراحی شده است، نشان می‌دهد که رودخانه نارین در قرقیزستان و رودخانه پنج که تاجیکستان و افغانستان را از هم جدا می‌کند، در سال‌ها و دهه‌های آینده شاهد توسعه سنگین برق‌آبی خواهند بود.

در بیانیه‌ای که توسط این ائتلاف منتشر شد، از یوگنی سیمونوف، هماهنگ‌کننده بین‌المللی Rivers without Boundaries، نقل شده است: «اغلب در آسیای مرکزی، ساخت سدها و مخازن به عنوان امری اجتناب‌ناپذیر و نوعی اقدام اجباری برای حفظ منابع آب ارائه می‌شود. با این حال، تجربه جهانی به ما می‌گوید که چنین رویکردی از نظر اقتصادی بسیار ناکارآمد است و اغلب از نظر زیست‌محیطی پیامدهای مخربی دارد.»

شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی که در حال حاضر در دست اجراست، سد روگون تاجیکستان است که اگر طبق مشخصات فعلی تکمیل شود، می‌تواند به بلندترین سد جهان تبدیل شود. در اواخر سال ۲۰۲۴، Rivers without Boundaries مطالعه‌ای منتشر کرد که نشان می‌داد این سد تا زمانی که به طور کامل به بهره‌برداری برسد، به عنوان تأمین‌کننده برق رقابتی نخواهد بود، زیرا گزینه‌های تولید انرژی خورشیدی و بادی ارزان‌تر از آن پیشی خواهند گرفت.

دولت‌های آسیای مرکزی کمبود شدید برق را به عنوان دلیلی برای توجیه نه تنها توسعه برق‌آبی، بلکه ساخت رآکتورهای هسته‌ای نیز ذکر کرده‌اند.

در درخواست NGOها به مؤسسات مالی بین‌المللی آمده است: «اگر همه پروژه‌های برنامه‌ریزی‌شده برق‌آبی اجرایی شوند، حوضه‌های وسیع رودخانه‌ای آسیای مرکزی به سختی می‌توانند هر گونه زیستگاه طبیعی دست‌نخورده رودخانه‌ای را حفظ کنند.»

 

 
 

 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت