خبر های ویژه

کاهش بارش برف در هیمالیا

1 اردیبهشت 1404

پشت پرده ی زندگی در کمپ آوارگان

1 اردیبهشت 1404

جشنواره آبریزان تایلند: سنت‌هایی پر از برکت و شادی

31 فروردین 1404

سنت‌های بافته شده با عشق در کشمیر

31 فروردین 1404

قزاقستان برنامه‌ریزی کرده است هیئتی را برای مذاکرات تجاری به آمریکا اعزام کند

29 فروردین 1404

تاجیکستان: بررسی موشکافانه پروژه سد «رغن»

28 فروردین 1404

ازبکستان: در جستجوی دلارهای گردشگری

28 فروردین 1404

«موج نهم»

28 فروردین 1404

کشورهای آسیای مرکزی به تلاش سازمان جهانی بهداشت برای ریشه‌کنی سل پیوستند

28 فروردین 1404

چین طرح صادرات گاز گازپروم از آسیای مرکزی را متوقف کرد

28 فروردین 1404

بررسی تأثیر تعرفه‌های جدید آمریکا بر آسیای مرکزی و قفقاز جنوبی

21 فروردین 1404

چین در حال گسترش نقش خود به‌عنوان تأمین‌کننده تسلیحات در آسیای مرکزی است

20 فروردین 1404

پیشرفت در مسیر احداث دالان انرژی سبز آسیای مرکزی-اتحادیه اروپا

20 فروردین 1404

قفقاز جنوبی منطقه‌ای با "میزان آسیب‌پذیری پایین" در برابر تغییرات اقلیمی تلقی می‌شود

20 فروردین 1404

کشورهای آسیای مرکزی در سال ۲۰۲۴ رودخانه‌ها را کمتر از سطح مورد انتظار تخلیه کردند

11 فروردین 1404

زلزله‌ای شدید میانمار و تایلند را لرزاند؛ صدها کشته احتمالی

9 فروردین 1404

25 اسفند 1403

گروه‌های زیست‌محیطی هشدار می‌دهند: توسعه بیش از حد منابع رودخانه‌ای در آسیای مرکزی

فراخوان به مؤسسات مالی بین‌المللی برای بازنگری در پروژه‌ها

ائتلافی از سازمان‌های زیست‌محیطی از مؤسسات مالی بین‌المللی، از جمله بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی، درخواست کرده‌اند تا مفید بودن تأمین مالی پروژه‌های برق‌آبی روی رودخانه‌هایی که «در دوران شوروی دست‌نخورده باقی مانده‌اند» را مجدداً بررسی کنند. این ائتلاف که شامل CEE Bankwatch و Rivers without Boundaries مستقر در قزاقستان است، در ۱۴ مارس درخواستی به مؤسسات مالی ارسال کرد و اعلام کرد که در حال حاضر ۲۰۰ پروژه برق‌آبی در آسیای مرکزی یا در مرحله برنامه‌ریزی هستند یا در حال ساخت هستند که بسیاری از آنها روی رودخانه‌هایی اجرا می‌شوند که قبلاً تحت تأثیر پروژه‌های زیرساختی قرار نگرفته‌اند. این درخواست ادامه می‌دهد که برخی از این پروژه‌ها «حوضه‌های رودخانه‌ای منحصر به فرد» را تهدید می‌کنند. یک گزارش زمینه‌ای از CEE Bankwatch تأکید کرد که خشک شدن دریای آرال ناشی از سدسازی‌های گسترده در بخش‌های میانی و پایینی رودخانه‌های آمودریا و سیردریا، دو شریان اصلی آب در آسیای مرکزی، بوده است. اما اضافه می‌کند که بسیاری از سرشاخه‌های کوهستانی این دو رودخانه همچنان توسعه نیافته‌اند. نقشه‌ای دقیق که توسط ائتلاف NGO طراحی شده است، نشان می‌دهد که رودخانه نارین در قرقیزستان و رودخانه پنج که تاجیکستان و افغانستان را از هم جدا می‌کند، در سال‌ها و دهه‌های آینده شاهد توسعه سنگین برق‌آبی خواهند بود. در بیانیه‌ای که توسط این ائتلاف منتشر شد، از یوگنی سیمونوف، هماهنگ‌کننده بین‌المللی Rivers without Boundaries، نقل شده است: «اغلب در آسیای مرکزی، ساخت سدها و مخازن به عنوان امری اجتناب‌ناپذیر و نوعی اقدام اجباری برای حفظ منابع آب ارائه می‌شود. با این حال، تجربه جهانی به ما می‌گوید که چنین رویکردی از نظر اقتصادی بسیار ناکارآمد است و اغلب از نظر زیست‌محیطی پیامدهای مخربی دارد.» شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی که در حال حاضر در دست اجراست، سد روگون تاجیکستان است که اگر طبق مشخصات فعلی تکمیل شود، می‌تواند به بلندترین سد جهان تبدیل شود. در اواخر سال ۲۰۲۴، Rivers without Boundaries مطالعه‌ای منتشر کرد که نشان می‌داد این سد تا زمانی که به طور کامل به بهره‌برداری برسد، به عنوان تأمین‌کننده برق رقابتی نخواهد بود، زیرا گزینه‌های تولید انرژی خورشیدی و بادی ارزان‌تر از آن پیشی خواهند گرفت. دولت‌های آسیای مرکزی کمبود شدید برق را به عنوان دلیلی برای توجیه نه تنها توسعه برق‌آبی، بلکه ساخت رآکتورهای هسته‌ای نیز ذکر کرده‌اند. در درخواست NGOها به مؤسسات مالی بین‌المللی آمده است: «اگر همه پروژه‌های برنامه‌ریزی‌شده برق‌آبی اجرایی شوند، حوضه‌های وسیع رودخانه‌ای آسیای مرکزی به سختی می‌توانند هر گونه زیستگاه طبیعی دست‌نخورده رودخانه‌ای را حفظ کنند.»

تبریز امروز:

Tajikistan’s Rogun Dam is the highest-profile hydropower project currently in the works. (Photo: president.tj)

سد روگون تاجیکستان شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی است که در حال حاضر در دست اجراست. (عکس: president.tj)

ائتلافی از سازمان‌های زیست‌محیطی از مؤسسات مالی بین‌المللی، از جمله بانک جهانی و بانک توسعه آسیایی، درخواست کرده‌اند تا مفید بودن تأمین مالی پروژه‌های برق‌آبی روی رودخانه‌هایی که «در دوران شوروی دست‌نخورده باقی مانده‌اند» را مجدداً بررسی کنند.

این ائتلاف که شامل CEE Bankwatch و Rivers without Boundaries مستقر در قزاقستان است، در ۱۴ مارس درخواستی به مؤسسات مالی ارسال کرد و اعلام کرد که در حال حاضر ۲۰۰ پروژه برق‌آبی در آسیای مرکزی یا در مرحله برنامه‌ریزی هستند یا در حال ساخت هستند که بسیاری از آنها روی رودخانه‌هایی اجرا می‌شوند که قبلاً تحت تأثیر پروژه‌های زیرساختی قرار نگرفته‌اند. این درخواست ادامه می‌دهد که برخی از این پروژه‌ها «حوضه‌های رودخانه‌ای منحصر به فرد» را تهدید می‌کنند.

یک گزارش زمینه‌ای از CEE Bankwatch تأکید کرد که خشک شدن دریای آرال ناشی از سدسازی‌های گسترده در بخش‌های میانی و پایینی رودخانه‌های آمودریا و سیردریا، دو شریان اصلی آب در آسیای مرکزی، بوده است. اما اضافه می‌کند که بسیاری از سرشاخه‌های کوهستانی این دو رودخانه همچنان توسعه نیافته‌اند.

نقشه‌ای دقیق که توسط ائتلاف NGO طراحی شده است، نشان می‌دهد که رودخانه نارین در قرقیزستان و رودخانه پنج که تاجیکستان و افغانستان را از هم جدا می‌کند، در سال‌ها و دهه‌های آینده شاهد توسعه سنگین برق‌آبی خواهند بود.

در بیانیه‌ای که توسط این ائتلاف منتشر شد، از یوگنی سیمونوف، هماهنگ‌کننده بین‌المللی Rivers without Boundaries، نقل شده است: «اغلب در آسیای مرکزی، ساخت سدها و مخازن به عنوان امری اجتناب‌ناپذیر و نوعی اقدام اجباری برای حفظ منابع آب ارائه می‌شود. با این حال، تجربه جهانی به ما می‌گوید که چنین رویکردی از نظر اقتصادی بسیار ناکارآمد است و اغلب از نظر زیست‌محیطی پیامدهای مخربی دارد.»

شناخته‌شده‌ترین پروژه برق‌آبی که در حال حاضر در دست اجراست، سد روگون تاجیکستان است که اگر طبق مشخصات فعلی تکمیل شود، می‌تواند به بلندترین سد جهان تبدیل شود. در اواخر سال ۲۰۲۴، Rivers without Boundaries مطالعه‌ای منتشر کرد که نشان می‌داد این سد تا زمانی که به طور کامل به بهره‌برداری برسد، به عنوان تأمین‌کننده برق رقابتی نخواهد بود، زیرا گزینه‌های تولید انرژی خورشیدی و بادی ارزان‌تر از آن پیشی خواهند گرفت.

دولت‌های آسیای مرکزی کمبود شدید برق را به عنوان دلیلی برای توجیه نه تنها توسعه برق‌آبی، بلکه ساخت رآکتورهای هسته‌ای نیز ذکر کرده‌اند.

در درخواست NGOها به مؤسسات مالی بین‌المللی آمده است: «اگر همه پروژه‌های برنامه‌ریزی‌شده برق‌آبی اجرایی شوند، حوضه‌های وسیع رودخانه‌ای آسیای مرکزی به سختی می‌توانند هر گونه زیستگاه طبیعی دست‌نخورده رودخانه‌ای را حفظ کنند.»

 

 
 

 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت