خبر های ویژه

پاریس با مراسم افتتاحیه المپیک بارانی در رودخانه سن خیره می شود

6 مرداد 1403

حملات آتش‌سوزی چند ساعت قبل از شروع بازی‌های المپیک، شبکه راه‌آهن پرسرعت فرانسه را فلج کرد

5 مرداد 1403

ایالات متحده تلاش می کند تا ارمنستان و آذربایجان از مزایای تجاری صلح بهره مند شوند

2 مرداد 1403

رزمایش نظامی آمریکا در ارمنستان

30 تیر 1403

چگونه اوکراینی ها – بدون نیروی دریایی – ناوگان دریای سیاه روسیه را شکست دادند

29 تیر 1403

اقدامات حزب رویای گرجستان امیدهای تفلیس برای همگرایی یورو-آتلانتیک را به خطر می اندازد

28 تیر 1403

آذربایجان هفته گذشته نزدیک به 150 مین را در مناطق آزاد شده خنثی کرد

26 تیر 1403

شست سران ناتو: گرجستان و ارمنستان مورد توجه قرار خواهند گرفت

24 تیر 1403

مفهوم "لطافت و احساسات" چند وجهی است.

24 تیر 1403

مسجد اصلان حانه در آنکارا

24 تیر 1403

سایت باستانی گوردیون

24 تیر 1403

گوردیون و مسجد اصلانحانه در ترکیه به عنوان میراث جهانی یونسکو اعلان شدند

24 تیر 1403

ایالات متحده تلاش می کند تا ارمنستان و آذربایجان مزایای تجاری صلح را درک کنند

24 تیر 1403

نتایج نامشخص مانور انتخاباتی امانوئل ماکرون

21 تیر 1403

دادگاهی در روسیه دستور بازداشت بیوه ناوالنی، رهبر مخالفان را که در خارج از کشور زندگی می کند، صادر کرد

19 تیر 1403

نخست وزیرمارک روته بعد از چهارده سال دفتر را با دوچرخه ترک کرد

18 تیر 1403

30 مهر 1402

مذاکرات صلح ارمنستان و آذربایجان در مسیر جدید

صلح چگونه دیکته می شود

ارمنستان به طور فزاینده ای مشتاق میانجی گری غرب است، در حالی که آذربایجان ترجیح می دهد این موضوع با مشارکت قدرت های منطقه ای مانند روسیه و ترکیه حل و فصل شود. الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در غیاب رهبر ارمنستان درباره مذاکرات صلح آذربایجان و ارمنستان گفتگو کردند. (President.az) درگیری 35 ساله ارمنستان و آذربایجان پس از تهاجم ماه گذشته آذربایجان برای بازپس گیری قره باغ کوهستانی و متعاقب آن مهاجرت ارمنی های منطقه و انحلال دولت خودخوانده آن، ممکن است سرانجام به پایان برسد. سرنوشت ارمنی‌های قره باغ از سال 2021 به‌عنوان نقطه گیر اصلی در مذاکرات صلح در جریان بود. اکنون که این موضوع هر چند به شکلی زمخت حل شده است و طرفین متعهد شده‌اند تمامیت ارضی یکدیگر را به رسمیت بشناسند، ممکن است به نظر برسد که نتیجه‌گیری به پایان برسد . اما همه چیز به این سادگی نیست. جدای از محتوای واقعی یک توافق صلح - عمدتاً تعیین حدود / تعیین مرزها و باز کردن خطوط ترانزیتی - طرفین در مورد اینکه چه کسی باید میانجیگری کند با هم اختلاف دارند. تا این لحظه دو مسیر جداگانه از مذاکرات یکی با میانجیگری روسیه و دیگری توسط اتحادیه اروپا با کمک ایالات متحده وجود داشته است. اکنون، پس از تسلط آذربایجان بر قره باغ، ارمنستان بیش از هر زمان دیگری از شریک استراتژیک اسمی خود روسیه ناراضی است و به طور فزاینده ای تمایل به غرب مثبت است. در همین حال، آذربایجان از میانجیگری غرب ابراز نارضایتی کرده و خواستار راه حلی منطقه ای برای مناقشه است، راه حلی که می تواند روسیه، ترکیه و ایران یا شاید فقط گرجستان را درگیر کند.

تبریز امروز:

حیدر ایسایف 19 اکتبر 2023
الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در غیاب رهبر ارمنستان درباره مذاکرات صلح آذربایجان و ارمنستان گفتگو کردند. (President.az)
درگیری 35 ساله ارمنستان و آذربایجان پس از تهاجم ماه گذشته آذربایجان برای بازپس گیری قره باغ کوهستانی و متعاقب آن مهاجرت ارمنی های منطقه و انحلال دولت خودخوانده آن، ممکن است سرانجام به پایان برسد.

سرنوشت ارمنی‌های قره باغ از سال 2021 به‌عنوان نقطه گیر اصلی در مذاکرات صلح در جریان بود. اکنون که این موضوع هر چند به شکلی زمخت حل شده است و طرفین متعهد شده‌اند تمامیت ارضی یکدیگر را به رسمیت بشناسند، ممکن است به نظر برسد که نتیجه‌گیری به پایان برسد .

اما همه چیز به این سادگی نیست. جدای از محتوای واقعی یک توافق صلح - عمدتاً تعیین حدود / تعیین مرزها و باز کردن خطوط ترانزیتی - طرفین در مورد اینکه چه کسی باید میانجیگری کند با هم اختلاف دارند.

تا این لحظه دو مسیر جداگانه از مذاکرات  یکی با میانجیگری روسیه و دیگری توسط اتحادیه اروپا با کمک ایالات متحده وجود داشته است.

اکنون، پس از تسلط آذربایجان بر قره باغ، ارمنستان بیش از هر زمان دیگری از شریک استراتژیک اسمی خود روسیه ناراضی است و به طور فزاینده ای تمایل به غرب مثبت است. در همین حال، آذربایجان از میانجیگری غرب ابراز نارضایتی کرده و خواستار راه حلی منطقه ای برای مناقشه است، راه حلی که می تواند روسیه، ترکیه و ایران یا شاید فقط گرجستان را درگیر کند.

الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان، قرار بود با حضور میانجیگران اروپایی در حاشیه اجلاس جامعه سیاسی اروپا در گرانادا، اسپانیا، در 5 اکتبر دیدار کنند.

اما علی اف عقب نشینی کرد. مشاور وی بعدا توضیح داد که حضور فرانسه، متحد ارمنستان که پیشنهاد فروش تسلیحات دفاعی به آن را داده است و کنار گذاشتن شریک استراتژیک آذربایجان، ترکیه، دلایل آن بوده است.

پاشینیان به هر حال رفت و با شارل میشل رئیس‌جمهور شورای اروپا، امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه و صدراعظم اولاف شولتز آلمان درباره صلح ارمنستان و آذربایجان صحبت کرد.

این چهار نفر پس از آن بیانیه مشترکی منتشر کردند و تعهد خود را به عادی سازی روابط بین باکو و ایروان و احترام متقابل دو کشور به حاکمیت و تمامیت ارضی یکدیگر ابراز کردند.

در این بیانیه همچنین بر اهمیت «پایبندی دقیق به اصل عدم توسل به زور و تهدید به توسل به زور» تاکید شده است. نگرانی ها در ارمنستان وجود دارد که آذربایجان ممکن است به منظور ایجاد یک کریدور ترانزیتی به اجبار حمله کند و اتحادیه اروپا از باکو تضمین می خواهد که این کار را انجام نخواهد داد.

چند روز بعد، ارمنستان تصمیم گرفت از نشست رهبران و وزرای خارجه کشورهای مشترک المنافع (CIS) در بیشکک صرف نظر کند. علی اف از این اقدام انتقاد کرد، زیرا قرار بود در حاشیه این مراسم نشست جداگانه ای بین وزرای خارجه ارمنستان، آذربایجان و روسیه برگزار شود.

ما میانجیگری فدراسیون روسیه را با قدردانی درک می کنیم زیرا روسیه همسایه و متحد ما و همچنین متحد ارمنستان است. این کشور بر خلاف کشورهایی که هزاران کیلومتر دورتر هستند در منطقه ما واقع شده است. طبیعتا تاریخ روابط بین ما وجود دارد. علی اف در دیدار با سران شورای امنیت کشورهای کشورهای مستقل مشترک المنافع گفت: کشورها میانجیگری طرف روسی را پیش فرض می گیرند.

"حالا، این سوال را مطرح می کند: آیا ارمنستان خواهان صلح است؟ فکر نمی کنم، زیرا اگر صلح می خواست، این فرصت را از دست نمی داد. نخست وزیر ارمنستان شش ساعت به گرانادا پرواز می کند و در یک جلسه نامفهوم در آنجا شرکت می کند، جایی که در آن جا شرکت می کند. علی اف افزود: آذربایجان بدون حضور واقعی مورد بحث قرار می گیرد، اما او نمی تواند دو تا سه ساعت به بیشکک پرواز کند. او کارهای مهم دیگری دارد.

پس از دیدار علی اف با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در 13 اکتبر در بیشکک، دیمیتری پسکوف، سخنگوی پوتین نیز دیدگاه مشابهی را ابراز کرد. او گفت: «باکو در این مورد [امضای معاهده صلح موضع بسیار سازنده ای دارد، در حالی که ایروان هنوز کاملاً تصمیم نگرفته است».

شکاف بین ارمنستان و روسیه زمانی بیشتر شد که پاشینیان در پارلمان اروپا در 17 اکتبر گفت روسیه در تلاش است تا او را سرنگون کند.

او گفت: «زمانی که 100000 ارمنی از قره باغ کوهستانی به ارمنستان می گریختند، متحدان امنیتی ما نه تنها به ما کمک نکردند، بلکه علناً خواستار تغییر دولت و سرنگونی دولت دموکراتیک در ارمنستان بودند.

رسانه دولتی روسیه روز بعد به نقل از یک مقام "عالی رتبه" روسیه اظهارات پاشینیان را "تحریک آمیز" خواند و پیشنهاد کرد که ارمنستان می تواند به سرنوشت اوکراین دچار شود که روسیه در 18 ماه گذشته جنگی تمام عیار علیه آن به راه انداخته است.

این مقام ناشناس گفت: "ما می بینیم که تلاشی برای تبدیل ارمنستان به اوکراین شماره سه وجود دارد. اگر در نظر بگیریم که مولداوی شماره دو اوکراین است، پاشینیان با جهش و محدودیت در مسیر ولدیمیر زلنسکی [رئیس جمهور اوکراین] پیش می رود."

اکس کلیو یا جزایر مذاکرات مرزی را پیچیده می کند

زمانی که ارمنستان و آذربایجان در نهایت تحدید مرزهای مشترک خود را آغاز می کنند، یکی از مسائل دشوارتر احتمالاً مربوط به جزیره های خاکی است - جزایر کوچک قلمرو هر کشور که به طور کامل توسط کشور دیگری احاطه شده است.

در طول جنگ اول قره باغ در دهه 1990، همه این روستاها، که بیشتر آنها در واقع دور از قره باغ هستند، متروکه شده و توسط نیروهای اطراف تصرف شدند. در ارمنستان سه اکسکلاو آذربایجان و در آذربایجان یک اکسکلاو ارمنستان وجود دارد. همچنین چندین بیت از قلمروهای همجوار با هر کشوری وجود دارد که کشور دیگر در طول جنگ اول آن را جدا کرد.

پس از امضای بیانیه پاشینیان مبنی بر تایید تمامیت ارضی آذربایجان در گرانادا، علی اف در تماس تلفنی با چارلز میشل، رئیس شورای اروپا در 7 اکتبر گفت که هشت روستای آذربایجان "هنوز تحت اشغال ارمنیان است و بر اهمیت آزادسازی این روستاها از اشغال تاکید کرد."

در پاسخ به سوال تلویزیون عمومی ارمنستان در مورد این ادعا در مصاحبه ای در 10 اکتبر، پاشینیان مستقیماً اظهار نظر نکرد اما گفت که آذربایجان نیز از دهه 1990 چندین روستای ارمنی را اشغال کرده است.

او گفت: "ما در سال 2021 راه حلی برای آن موضوع پیشنهاد کردیم و گفتیم بیایید تصمیم بگیریم که نقشه تحدید حدود چیست و نیروها را همزمان از خط مرزی طبق آن نقشه عقب بکشیم. اینها نکات بسیار مهمی است."

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان در پاسخ به این موضوع که باکو هیچ روستای ارمنی‌نشین را اشغال نمی‌کند، اظهار داشت که پاشینیان برای توجیه اشغال روستاهای آذربایجان توسط ارمنستان این ادعا را مطرح کرده است.

به نظر می رسید در ماه ژوئن پاشینیان صحت ادعاهای آذربایجان در مورد حداقل یکی از روستاهای تحت کنترل ارمنستان را تایید کرد.

موضوع دیگری که باید در مذاکرات مرزی به آن پرداخته شود، حضور نیروهای آذربایجانی در اعماق خاک ارمنستان است.

آذربایجان از زمان جنگ 2020 تاکنون چندین بار به ارمنستان حمله کرده است و در حال حاضر حدود 215 کیلومتر مربع از اراضی آن را در اختیار دارد.

حیدر ایسایف روزنامه نگار اهل باکو است.

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت