15 بهمن 1401
اخبار مبنی بر اینکه تفلیس برای خرید واگنهای مترو ساخت روسیه پیش میرود، در گرجستان با خشم مواجه شده است، جایی که در بحبوحه جنگ اوکراین، معاملات با همسایه شمالی بحثبرانگیز شده است. اگرچه تاریخ این قرارداد به سال 2021 می رسد، شهرداری تفلیس این هفته برای اولین بار تأیید کرد که جنگ روسیه علیه اوکراین و تحریم های غرب، این قرارداد را لغو نمی کند. تفلیس اعلام کرد که قصد دارد در سال 2021، 44 واگن مترو را به ارزش تقریبا 50 میلیون دلار از شرکت روسی متروگونماش خریداری کند که بخشی از تلاش های این شرکت برای بازسازی متروی تفلیس با کمک مالی بانک اروپایی برای بازسازی و توسعه است. در آن زمان، مقامات شهرداری گفتند که EBRD مترواگونمش را به عنوان تامین کننده تایید کرده است. پس از اینکه روسیه در فوریه گذشته به اوکراین حمله کرد و مسکو تحت تحریمهای بینالمللی قرار گرفت، شهرداری اعلام کرد که EBRD پرداختها به مترواگونمش را به حالت تعلیق درآورده است. بعداً، در ماه نوامبر، کاخا کالادزه، شهردار تفلیس تاکید کرد که به دلیل خطر تحریمهای احتمالی، قراردادی با این شرکت امضا نخواهد شد و مذاکرات با شرکتهای جایگزین در جریان است. با این حال، پس از اینکه مقامات شهرداری در اول فوریه اعلام کردند که در واقع خودروها را از سازنده روسی میخرند، این موضوع مجددا مورد بررسی قرار گرفت و با واکنشهای منفی مواجه شد.
تبریز امروز:
قدمت سیستم متروی تفلیس به زمان شوروی باز می گردد.
تفلیس می گوید که جنگ برنامه های خرید واگن های مترو از روسیه با پول اروپا را از مسیر خود منحرف نمی کند.
اخبار مبنی بر اینکه تفلیس برای خرید واگنهای مترو ساخت روسیه پیش میرود، در گرجستان با خشم مواجه شده است، جایی که در بحبوحه جنگ اوکراین، معاملات با همسایه شمالی بحثبرانگیز شده است.
اگرچه تاریخ این قرارداد به سال 2021 می رسد، شهرداری تفلیس این هفته برای اولین بار تأیید کرد که جنگ روسیه علیه اوکراین و تحریم های غرب، این قرارداد را لغو نمی کند.
تفلیس اعلام کرد که قصد دارد در سال 2021، 44 واگن مترو را به ارزش تقریبا 50 میلیون دلار از شرکت روسی متروگونماش خریداری کند که بخشی از تلاش های این شرکت برای بازسازی متروی تفلیس با کمک مالی بانک اروپایی برای بازسازی و توسعه است. در آن زمان، مقامات شهرداری گفتند که EBRD مترواگونمش را به عنوان تامین کننده تایید کرده است.
پس از اینکه روسیه در فوریه گذشته به اوکراین حمله کرد و مسکو تحت تحریمهای بینالمللی قرار گرفت، شهرداری اعلام کرد که EBRD پرداختها به مترواگونمش را به حالت تعلیق درآورده است. بعداً، در ماه نوامبر، کاخا کالادزه، شهردار تفلیس تاکید کرد که به دلیل خطر تحریمهای احتمالی، قراردادی با این شرکت امضا نخواهد شد و مذاکرات با شرکتهای جایگزین در جریان است.
با این حال، پس از اینکه مقامات شهرداری در اول فوریه اعلام کردند که در واقع خودروها را از سازنده روسی میخرند، این موضوع مجددا مورد بررسی قرار گرفت و با واکنشهای منفی مواجه شد.
مقامات تفلیس در دفاع از خود گفتند که علیرغم تمایل و تلاش آنها همراه با EBRD برای لغو قرارداد، آنها مجبور شدند برای جلوگیری از ضررهای مالی ادامه دهند.
با توجه به اینکه نمیتوانیم خودروها را از تامینکننده جایگزین بخریم و تغییر به پیشنهاد مناقصه بعدی باعث میشود خرید 30 تا 35 درصد گرانتر شود، سعی کردیم مذاکرات را با تامینکننده فعلی بهگونهای تکمیل کنیم که ایراکلی خمالادزه، معاون شهردار تفلیس در 1 فوریه به خبرنگاران گفت.
خمالادزه گفت که تغییرات قراردادی شامل پرداخت فقط پس از تحویل محصول می شود و همه تغییرات با EBRD توافق شده است. معاون شهردار تاکید کرد که متروگونمش تحریم نشده است.
در یک مصاحبه جداگانه، مایا بیتادزه، رئیس کمیته محیط زیست پارلمان و معاون سابق شهردار تفلیس، با اشاره به "سازگاری فنی" این شرکت با متروی ساخت شوروی پایتخت گرجستان، از این قرارداد دفاع کرد.
مترو در بسیاری از کشورها متفاوت است. در این مورد، شرکت روسی از نظر فنی مناسبترین شرکتی است که میتواند در ازای صرفهجویی در هزینه شرکت حملونقل [تفلیس]، کار باکیفیت از نظر خرید و عرضه واگن مترو انجام دهد.» بیتادزه در 1 فوریه به تلویزیون ایمدی گفت.
بیتادزه گفت: "در اینجا مهم نیست که شرکت روسی، آفریقایی یا ترانس آتلانتیک باشد. آنچه مهم است این است که خرید توسط بانک اروپایی بازسازی و توسعه انجام شود."
EBRD در 2 فوریه تایید کرد که شرکت حمل و نقل تفلیس متعلق به شهرداری این مناقصه را در سال 2021 "بر اساس رویه ها و قوانین تدارکات EBRD" انجام داده است، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
اما برخی از منتقدان، از جمله سیاستمداران مخالف، استدلال کرده اند که مقامات در نقش EBRD برای انکار مسئولیت خود در قبال خرید مشکوک، اغراق کرده اند. برخی دیگر خاطرنشان کردند که این شرکت روسی، اگرچه تحت تحریم های غرب نبود، اما همچنان در فهرست تحریم های کیف قرار داشت.
سالها است که مقامات گرجستان به دلیل هرگونه معامله با شرکتهای روسی که از نظر بسیاری از گرجیها به عنوان یک تهدید امنیتی تلقی میشود، تحت نظارت قرار گرفتهاند. اخیراً، یک پروژه رسانه تحقیقاتی گرجستان نشان داد که نهادهای مجری قانون این کشور بر نرمافزار هوش مصنوعی ساخت روسیه و بلاروس تکیه کردهاند که منجر به نگرانیهایی در مورد به خطر افتادن دادههای شخصی حساس شده است.
ظاهراً این شامل نرمافزار پزشکی قانونی هیتوسکوپی (شناسایی چهره) و بالستیک (اسلحه و مهمات) تولید شده توسط Papillon مستقر در روسیه و نرمافزار اثر انگشت ساخته شده توسط بلاروسی TODES است. چند سال پیش، روزنامهنگاران در ایالات متحده نگرانیهای خود را در مورد آسیبپذیری دادههای FBI در میان ادعاهای افشاگر مبنی بر استفاده آژانس اطلاعات داخلی آمریکا از نرمافزار حاوی کدهای ساخته شده Papillon مطرح کردند.
وزارت کشور گرجستان تأیید کرد که از این نرم افزار استفاده می کند اما ادعا می کند که با استانداردهای بین المللی تایید شده سازگار است و در بسیاری از کشورهای دیگر از جمله لهستان، مولداوی و اوکراین استفاده می شود. این وزارتخانه امکان دسترسی عوامل خارجی به داده های حساس را رد کرد و این اتهامات را تلاشی عمدی برای بی اعتبار کردن آژانس های تحقیقاتی و پزشکی قانونی گرجستان خواند.
در مناقشات قبلی، دولت به دلیل خرید تجهیزات ورزشی ساخت روسیه برای فضاهای عمومی و یا خرید خودروهای روسی نیوا برای آژانس های دولتی مورد نقد قرار گرفته بود.
اما نظارت بر چنین خریدهایی در پی حمله روسیه به اوکراین افزایش یافته است. تفلیس خودش روسیه را تحریم نکرده است، اما با تحریمهای مالی بینالمللی همسو شده است و مدعی است که تمام تلاش خود را میکند تا اطمینان حاصل کند که گرجستان برای فرار از تحریمها استفاده نمیشود.
با این حال، حمایت ملایم دولت از اوکراین و لفاظی های مماشات کننده مسکو، منتقدان را به تردید در تعهد این کشور سوق داده است. این موضوع با صحبت در مورد احتمال از سرگیری سفرهای هوایی بین گرجستان و روسیه که سه سال پیش توسط مسکو به طور یکجانبه متوقف شد، تشدید می شود. (همانطور که اوضاع مسکو و تفلیس تصمیم در مورد تمدید پرواز را به عنوان مسئولیت یکدیگر تلقی کرده اند.)
و تمجید مکرر مسکو از تفلیس به دلیل تسلیم نشدن در برابر "فشار" غرب برای اقدام شدیدتر علیه روسیه، تنش ها را بیشتر می کند.
من فقط از نخست وزیر [گرجستان] و وزرای او نقل قول می کنم که در پاسخ به فشار بی سابقه ای که خواستار پیوستن به تحریم ها شدند، جبهه دومی را باز کردند – حتی چنین اصطلاحاتی نیز به کار رفته است – می گویند که بر اساس منافع ملی خود هدایت می شوند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در مصاحبه اخیر خود گفت.
نینی گابریچیدزه - روزنامه نگار اهل تفلیس
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.