خبر های ویژه

یک باغ درمانی به سبک اسکاندیناوی در پودیل ظاهر می شود

23 شهریور 1403

ارمنستان و اتحادیه اروپا روند آزادسازی ویزا را آغاز کردند

23 شهریور 1403

موزه لرمانتوف

19 شهریور 1403

جمهوری توا

19 شهریور 1403

ارمنستان به روسیه: با تشکر، اما نه از پیشنهاد میانجیگری

16 شهریور 1403

ارمنستان در حال ارسال سیگنال هایی است مبنی بر اینکه می خواهد از توافق هسته ای با روسیه عقب نشینی کند

16 شهریور 1403

الكساندر مدود در گذشت

12 شهریور 1403

گاز روسیه برای آذربایجان، گاز آذربایجان برای اروپا

10 شهریور 1403

پاول دوروف، مالک تلگرام در فرانسه بازداشت شد

4 شهریور 1403

قدیس سازی جدید توسط واتیکان

4 شهریور 1403

پوتین مشتاق بازی صلح در قفقاز است،

3 شهریور 1403

شهاب سنگ بر فراز یک تانک در بوسنی

29 مرداد 1403

پوتین در یک سفر دولتی دو روزه وارد باکو پایتخت آذربایجان شد

29 مرداد 1403

جنگ دامنه پیدا می کند

27 مرداد 1403

رسانه های دولتی آذربایجان پیش بینی می کنند که ارمنستان و اتحادیه اروپا با گرم شدن روابط دوجانبه خواهند سوخت

21 مرداد 1403

مرزبانان روسی از فرودگاه ایروان رفتند

21 مرداد 1403

1 آذر 1401

نشت تحریم های روسیه

روسیه از تحریم ها فرار می کند

نه تنها تحریم های شدید اعمال شده علیه روسیه پس از تهاجم این کشور به اوکراین در فوریه اقتصاد را از بین نبرده است، بلکه روسیه نیز به لطف افشاگری های فراوان در رژیم تحریم، در حال کشتار در جنگ است. ممنوعیت صادرات فناوری و ماشین آلات به روسیه بسیار مؤثر بوده است، اما تلاش برای کاهش درآمد کرملین از انرژی خود نتیجه معکوس داشته است. به گفته مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک فنلاند، روسیه در 100 روز اول جنگ، حدود 97 میلیارد دلار درآمد از صادرات نفت، گاز و زغال سنگ به دست آورد. حدود دو سوم این درآمدها از نفت و بقیه آن عمدتاً از گاز طبیعی به دست آمده است.

تبریز امروز:

نشتی نفت

نشت تحریم ها: نفت و گاز تلاش ها برای قطع ارتباط روسیه از درآمد صادرات نفت خود تا حد زیادی شکست خورده است زیرا کشورهای "دوست" تحریم ها را سوراخ کرده اند تا از تخفیف های عمیق در قیمت یک بشکه نفت روسیه استفاده کنند. 
توسط بن آریس در برلین 7 سپتامبر 2022

این اولین مقاله از سری مقالاتی است که به بررسی نشت‌های رژیم تحریم‌های غرب علیه روسیه می‌پردازد.

نه تنها تحریم های شدید اعمال شده علیه روسیه پس از تهاجم این کشور به اوکراین در فوریه اقتصاد را از بین نبرده است، بلکه روسیه نیز به لطف افشاگری های فراوان در شرایط تحریم، در حال کشتار در جنگ است.

ممنوعیت صادرات فناوری و ماشین آلات به روسیه بسیار مؤثر بوده است، اما تلاش برای کاهش درآمد کرملین از انرژی خود نتیجه معکوس داشته است.

به گفته مرکز تحقیقات انرژی و هوای پاک فنلاند، روسیه در 100 روز اول جنگ، حدود 97 میلیارد دلار درآمد از صادرات نفت، گاز و زغال سنگ به دست آورد. حدود دو سوم این درآمدها از نفت و بقیه آن عمدتاً از گاز طبیعی به دست آمده است.

در دو ماه اول جنگ، صادرات و تولید نفت به دلیل خودتحریمی تجار کاهش یافت. صادرات نفت روسیه تحریم نشده است، اما تجار در صورت امکان از خرید نفت روسیه اجتناب کردند. ولی در تابستان، بازار کار خود را کرد و صادرات و تولید بهبود یافت زیرا روسیه بازارهای جدیدی برای هیدروکربن های خود پیدا کرد.

این درآمد بی‌سابقه به دلیل ترکیبی از حجم صادرات به سرعت در حال بهبود و قیمت‌های بالای همه کالاها ناشی از عدم قطعیت توانایی روسیه در تحویل سوخت است، زیرا این کشور همچنان یک بازیگر کلیدی در تقریباً همه بازارهای کالایی است. این نهاد تحقیقاتی فنلاند گزارش داد که قیمت‌های صادرات سوخت فسیلی روسیه پس از سه ماه جنگ 60 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است، حتی اگر نفت روسیه حدود 30 درصد کمتر از قیمت‌های بازار بین‌المللی قیمت داشته باشد.

اتحادیه اروپا به عنوان همسایه و شریک تجاری در نقش اول روسیه، بخش بزرگی از این لایحه را به عهده گرفته است. اتحادیه اروپا در نیمه اول سال 2022 به روسیه 52 میلیارد دلار برای نفت، 24 میلیارد دلار برای گاز طبیعی و 5 میلیارد دلار برای زغال سنگ پرداخت کرد.

و هزینه ها احتمالاً در این زمستان بیش از دو برابر خواهد شد. وزیر اقتصاد ایتالیا در 3 سپتامبر گفت که هزینه خالص واردات انرژی این کشور در سال جاری بیش از دو برابر خواهد شد و به 100 میلیارد یورو خواهد رسید و هشدار داد که رم نمی تواند به طور نامحدود برای کاهش این ضربه هزینه کند.

دانیله فرانکو، وزیر اقتصاد ایتالیا در آخر هفته گفت: «برای خنثی کردن، حداقل تا حدی، افزایش قیمت انرژی از طریق منابع مالی عمومی بسیار پرهزینه است و ما هرگز نمی‌توانیم به اندازه کافی اقدام موثر انجام دهیم.»

ایتالیا یکی از در معرض فشار ترین کشورهای اتحادیه اروپا است که برای سه چهارم انرژی خود به واردات متکی است، اما هزینه ها در سراسر این قاره افزایش یافته است وبراساس نظر  صندوق بین المللی پول هزینه کل جنگ برای اروپا تاکنون 278 میلیارد یورو برآورد شده است و این قبل از شروع هوای سرد است. علاوه بر آن، آلمان یک بسته جدید امدادرسانی به بحران انرژی 65 میلیارد یورویی را در 2 سپتامبر اعلام کرد که دو برابر مجموع 30 میلیارد یوروی هزینه شده در دو بسته قبلی است.

صادرات نفت به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه این فرصت را داده است تا از صادرات گاز طبیعی به عنوان یک سلاح اقتصادی علیه اروپا استفاده کند. قبل از جنگ، روسیه 40 درصد گاز خود را به اروپا صادر می‌کرد، اما از آن زمان، جریان‌های خط لوله نورد استریم به آلمان و سایر مجراها را کاهش و قیمت‌ها را افزایش داده و فشار بیشتری را بر خانوارها و مشاغل اروپایی وارد کرده است.

این فشارها شروع به گاز دادن !!! کرده اند. چک در 2 سپتامبر شاهد تظاهرات گسترده بیش از 70000 نفر بود که در اعتراض به افزایش هزینه های زندگی و خواهان لغو تحریم ها برای بازگرداندن گاز ارزان قیمت بودند. اعتراض‌های مشابهی قبلاً در ماه مارس در آلبانی اتفاق افتاده است و آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان هشدار داده است که اگر هزینه‌های مواد غذایی و خدمات خانگی همچنان افزایش یابد، آلمان نیز در زمستان امسال شاهد اعتراضات خواهد بود.

گازپروم تحویل گاز از طریق نورد استریم 1 را در 2 سپتامبر پس از یافتن "مشکل فنی" دیگر به طور کامل قطع کرد و گفت که هیچ تاریخی برای از سرگیری آنها تعیین نشده است. درآمد نفتی بیش از آن ،تفاوت را با از دست دادن درآمدهای گازی تشکیل می دهد.

الینا ریباکووا، معاون اقتصاددان ارشد مؤسسه مالی بین‌الملل، گفت: «روسیه در حال کسب پول نقد است. او گفت: «مسکو تا جولای امسال 97 میلیارد دلار از فروش نفت و گاز به دست آورد که حدود 74 میلیارد دلار آن از نفت بود.

این کشور در ماه ژوئیه روزانه 7.4 میلیون بشکه نفت خام و محصولات صادر کرد که طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی (IEA) حدود 2 میلیون بشکه از آن به اروپا می رسد که از ابتدای سال تنها حدود 600 هزار بشکه در روز کاهش یافته است.

سرگئی واکولنکو، تحلیلگر و مدیر سابق انرژی روسیه می گوید: «به این نتیجه رسیدیم که جهان به نفت نیاز دارد و هیچ کس آنقدر شجاع نیست که 7.5 میلیون بشکه در روز نفت و محصولات نفتی روسیه را تحریم کند.

این مشارکت مشتاقانه کشورهای "دوست" روسیه است که این رونق در تجارت و درآمدهای صادراتی بسیار بالا را تسهیل می کند. جدی ترین نشت مربوط به صادرات نفت است، اما روسیه در حال حاضر درهای پشتی پیدا کرده است تا اطمینان حاصل شود که می تواند به فروش گاز طبیعی ادامه دهد که به اروپا می رسد حتی اگر اتحادیه اروپا در نهایت واردات را ممنوع کند.

 نشت مجارستان

در اتحادیه اروپا، روسیه می تواند روی مجارستان "دوست" برای نادیده گرفتن تحریم ها حساب کند. گازپروم در 5 سپتامبر موافقت کرد که گاز اضافی را به مجارستان تحویل دهد که به آن نیاز ندارد تا بوداپست به سادگی به همسایگان خود بفروشد و به آنها اجازه می دهد گاز روسیه بیشتری وارد کنند بدون اینکه مجبور به پذیرش آن باشند.

مجارستان و غول گازی روسیه گازپروم قراردادی را امضا کردند که تضمین می‌کند تا 5.8 میلیون متر مکعب گاز در روز به مجارستان در ماه‌های سپتامبر و اکتبر بیشتر از حجم مقرر در قرارداد بلندمدت این کشور که در اکتبر امضا شده بود، تضمین کند. به گفته پیتر سیجارتو، وزیر خارجه مجارستان، نشت گاز به اروپا. واردات گاز از روسیه ممنوع نیست، اما از قبل مشخص است که اگر چنین بود، مجارستان مشارکت نخواهد کرد و به واردات گاز روسیه ادامه خواهد داد.

گازپروم علاوه بر تعهدات قراردادی 15 ساله خود، 2.6 میلیون متر مکعب گاز اضافی در روز را در ماه آگوست تحویل داد، که تضمین کننده عرضه سالانه 4.5 میلیارد متر مکعب گاز از طریق صربستان و اتریش و دور زدن اوکراین است. مجارستان در تابستان با مسکو برای به دست آوردن 700 میلیون متر مکعب گاز بیشتر از سطح 4.5 میلیارد متر مکعب مذاکره کرده است.

مجارستان با پیشنهادات اتحادیه اروپا برای تحریم گاز روسیه و همچنین درخواست برای کاهش داوطلبانه 15 درصدی تقاضای گاز کشورهای عضو تا پایان مارس سال آینده مخالفت کرده است. دولت مجارستان تحریم های اتحادیه اروپا را عامل افزایش قیمت انرژی در اروپا می داند.

سیجارتو گفت، با توجه به موقعیت جغرافیایی مجارستان، به عنوان یک کشور محصور در خشکی، تضمین تامین انرژی مجارستان بدون استفاده و در نظر گرفتن منابع گاز روسیه از نظر فیزیکی غیرممکن است.

نشت LNG

در حالی که یک دهه طول می کشد تا روسیه تجارت گاز خود را به آسیا تغییر دهد، چین در حال حاضر نشت صادرات LNG روسیه را تسهیل می کند، که در حال حاضر حدود 7 درصد از واردات اروپا را تشکیل می دهد.

در دهه گذشته، روسیه سرمایه‌گذاری هنگفتی در ال ان جی کرده است و دو کارخانه بزرگ فرآوری در جزیره ساخالین در شرق و کارخانه نواتک یامال در شمال غربی دارد. بحران انرژی در اروپا قیمت  ال ان جی را به بالاترین حد خود رسانده و این به یک تجارت بسیار سودآور تبدیل شده است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که چین با افزایش واردات ال‌ان‌جی روسیه و سپس صادرات مجدد آن به اروپا، پول نقد کرده است، به همان روشی که هند نفت خام روسیه را وارد کرده، آن را پالایش کرده و سپس محصولات را به بازار ایالات متحده فروخته است. در جای دیگر  ال ان جی در واقع به صورت فیزیکی به چین ارسال نمی‌شود، بلکه با استفاده از معاملات مبادله‌ای معامله می‌شود که عملاً  ال ان جی روسیه را دوباره چینی می‌کند.

واردات  ال ان جی چین در نیمه اول سال جاری افزایش یافته است. سپس محموله‌های  ال ان جی مازاد را به دلیل «تقاضای ضعیف برق در خانه‌ها» می‌فروشد. ارقام آژانس تحلیلی Kpler نشان می دهد که واردات  ال ان جی اروپا از چین تا ژوئن تا ژوئن 60 درصد افزایش یافته است.

رسانه های محلی گزارش می دهند که چین در ماه جولای 2.35 میلیون تن  ال ان جی به ارزش 2.16 میلیارد دلار با دور زدن ایالات متحده و اندونزی خریداری کرده تا روسیه را به چهارمین تامین کننده بزرگ  ال ان جی چین تبدیل کند. پالایشگاه غول پیکر نفت چین، گروه سینوپک، اذعان کرده است که ال ان جی اضافی را به بازار جهانی هدایت می کند و امسال 45 محموله  ال ان جی را به متقاضیان پیشنهاد می دهد. به طور کلی، تحلیلگران تخمین می زنند که بیش از 4 میلیون تن  ال ان جی چین در سال جاری مجددا فروخته شده است که معادل 7 درصد از واردات اروپا در نیمه اول سال جاری است.

از نظر ژئوپلیتیک، اروپا تا حدی اتکا به گاز روسیه را با اتکا به گاز چینی که در واقع هنوز هم گاز روسیه است و بسیار گرانتر است، عوض کرده است.

محور گاز به آسیا

ممنوعیت واردات گاز توسط اروپا در آینده صدمه های بسیار خواهد زد، اما تنها به طور موقت تجارت گاز روسیه را متوقف خواهد کرد. bne IntelliNews قبلاً در ارزیابی خود از گزارش ییل، تجارت گاز را پوشش داده بود، که نتیجه می‌گرفت که اقتصاد روسیه در حال حاضر ویران شده است. گاز تحریم نشده است و روسیه در حال حاضر گزینه دیگری جز فروش گاز خود به اروپا ندارد، زیرا زیرساخت خط لوله گاز نمی تواند از مسیر غربی خود برای خدمات رسانی به اروپا از دهه 1970 به شرق تغییر یابد. اما روند ایجاد آن سوئیچ از قبل آغاز شده است و حدود هشت سال طول می کشد تا تکمیل شود.

خط لوله گاز Siberia 1 که میادین گازی سیبری را به چین متصل می کند در دسامبر 2019 آنلاین شد و تحویل گاز در حال حاضر از 10 میلیارد متر مکعب به 16 میلیارد متر مکعب در حال حاضر افزایش یافته است و قرار است در سال 2024 به حداکثر 38 میلیارد متر مکعب برسد. هندرسون از آکسفورد انرژی برای bne IntelliNews نظر داد.

دومین نیروگاه سیبری برنامه ریزی شده است و یک خط لوله جدید از طریق مغولستان (سایوز - وستوک) مجموعا ظرفیت خطوط لوله شرق را در 5 تا 10 سال آینده به 160 میلیارد مترمکعب می رساند و به طور کامل جایگزین 155 میلیارد متر مکعبی خواهد شد که به این کشور ارسال شده است. اروپا در سال گذشته

آیا روسیه می تواند فروش از دست رفته اروپا در آسیا را جایگزین کند؟ هندرسون می‌نویسد که در کوتاه‌مدت این بعید است، اگرچه بستگی به سرعت و میزان کاهش صادرات به اروپا دارد. با این حال، در اواخر دهه 2020، قرارداد فعلی قدرت سیبری می توانست 6 میلیارد متر مربع افزایش یابد و ما می توانستیم خط لوله خاور دور را روی جریان با خز ببینیم.

10 میلیارد متر مکعب وجود دارد، و اگر بتوان به سرعت قراردادهایی را برای Power of Siberia 2 / Soyuz-Vostok امضا کرد، فروش اولیه یک قرارداد 50 میلیارد مترمکعبی نیز ممکن است آغاز شود. پروژه‌های ال‌ان‌جی اضافی نیز می‌توانست آغاز شود، هرچند آهسته‌تر از آنچه انتظار می‌رفت، و ۱۵ تا ۲۵ میلیارد متر مکعب دیگر به آن اضافه شود، به این معنی که تا اوایل سال ۲۰۳۰ روسیه می‌تواند ۱۱۶ تا ۱۲۶ میلیارد متر مکعب گاز اضافی را به بازارهای غیر اروپایی ارسال کند. هندرسون در پایان گفت: اگر هنوز مقداری گاز در آن مرحله به اروپا جریان داشته باشد، پس از کاهش احتمالی حجم صادرات در دهه 2020، تعادل مجدد ممکن است رخ دهد.

 نشت روغن

بزرگترین نشتی در تجارت نفت است. نفت هنوز تحریم نشده است، اما محدودیت‌هایی برای حمل نفت به عنوان بخشی از بسته ششم در ماه ژوئیه اعمال شد، اما این تحریم‌ها تقریباً به طور کامل بی‌اثر بوده است. هند و چین به دو تا از بزرگترین خریداران تبدیل شده اند.

چین و هند تقریباً تمام نفتی را که اتحادیه اروپا رد کرده است، خریداری کرده اند و اکنون دو کشور آسیایی با هم بیش از دو پنجم کل صادرات روسیه را تشکیل می دهند.

طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی، در ژانویه 54.5 درصد از صادرات نفت روسیه به اروپا رفت که 80 درصد از درآمد نفت و گاز را تشکیل می داد، اما تا ژوئن صادرات به دلیل خود تحریمی یک سوم کاهش یافت.

با احتساب ترکیه به عنوان بخشی از اروپا، صادرات روسیه در ماه جولای 2.15 میلیون بشکه در روز بود که اندکی نسبت به 2.19 میلیون بشکه در روز در ژوئن و از 2.99 میلیون بشکه در روز در فوریه درست قبل از شروع جنگ کاهش داشت. واردات اروپا توسط ترکیه تقویت می شود، ترکیه که از پیوستن به رژیم تحریم ها امتناع کرده است و حدود 312000 بشکه در روز در ژوئیه وارد می کند، در حالی که این رقم در همان ماه در سال 2021 222500 بشکه در روز بود.

به گزارش وال استریت ژورنال، بر اساس داده های تحلیلگران کالایی Kpler، هند و چین 1.85 میلیون بشکه در روز از کل صادرات 4.47 میلیون بشکه روسیه در ماه جولای را به خود اختصاص دادند. این به دو غول آسیایی سهمی معادل 41.4 درصد از کل محموله های نفت خام روسیه در ماه جولای را می دهد که تقریباً دو برابر 21.7 درصدی است که هند و چین در جولای سال گذشته داشتند.

هند فعال ترین کشور «دوست» پولی بوده است. هند از هیچ چیز قبل از جنگ، تبدیل به بزرگترین خریدار نفت خام اورال روسیه در جهان شده است و احتمالاً پس از افتتاح یک مسیر جدید و کوتاه‌تر از سنت پترزبورگ به بندر ناوا شوا "چاه بهار" ایران در هفته اول آگوست، مقادیر بیشتری را وارد خواهد کرد. این مسیر از ایران عبور می کند و زمان حمل و نقل را از طریق کانال سوئز از بیش از 10 هفته به کمی بیش از سه هفته کاهش می دهد و همچنین هزینه ها را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.

روسیه در حال حاضر 20 درصد از واردات نفت هند را تشکیل می دهد که این رقم قبل از جنگ اوکراین 2 درصد بود. هند 1 میلیون بشکه در روز نفت خام روسیه در ژوئن وارد کرد که از 840645 بشکه در روز در ماه مه، 388666 بشکه در روز در آوریل و 136774 بشکه در روز که در می 2021 از روسیه خریداری کرد. در سال 2020، صادرات نفت خام اورال روسیه به هند تنها 16000 بشکه در روز بود.

یکی از مدیران شرکت دولتی هند اویل گفت که واردات اخیراً به دلیل کارهای تعمیر و نگهداری پالایشگاه کاهش یافته است، اما این شرکت قراردادی را با غول نفتی روسی روس نفت امضا کرد تا عرضه را تا سال 2028 متوقف کند. روس نفت همچنین 49 درصد از سهام نایارای هند را دارد. پالایشگاهی که قبلاً متعلق به گروه اسار بود.

«واردات نفت خام اورال تجارت بسیار خوبی است که نمی توان وارد آن شد. تحلیلگران BCS GM در یادداشتی می‌گویند سودی که هند می‌تواند از خرید نفت خام روسیه و سپس فروش محصولی که پالایش می‌کند به قیمت‌های بازار به دست آورد، وضعیتی را ایجاد می‌کند که در آن پالایشگاه‌های هندی سودآورترین پالایشگاه‌های جهان هستند.

بخشی از بی میلی هند به بازی با توپ این است که این کشور به نفت ارزان روسیه معتاد شده است که به آن کمک می کند تا با تورم فزاینده و کسری تجاری بی سابقه مقابله کند. هند سومین خریدار بزرگ نفت در جهان است و 85 درصد نفت مورد نیاز خود را وارد می‌کند و پالایشگاه‌های این کشور در حال حاضر دست به دست هم می‌دهند - پولی که بدون آن نمی‌تواند کار کند.

برای ایالات متحده، که واردات نفت روسیه را ممنوع کرده است، این امر به ویژه پس از اینکه مشخص شد برخی از محصولات پلاستیکی ساخته شده در پالایشگاه هند با استفاده از نفت خام روسیه در نیویورک به پایان رسیده، شرم آور است.

صادرات نفت به چین نیز افزایش یافته است، اما شرکت های دولتی از خرید نفت خام روسیه خجالت می کشند، زیرا از کاهش تحریم ها علیه خود می ترسند. بیشتر واردات به چین توسط پالایشگاه های خصوصی خریداری شده است.

یکی دیگر از خریداران غیرمنتظره نفت خام روسیه، پادشاهی عربستان سعودی (KSA) و خاورمیانه بوده است. صادرات نفت کوره روسیه، یک نوع نفت خام که کمی تصفیه شده است، اکنون به عربستان سعودی و امارات متحده عربی می رود و اغلب در مسیر مصر متوقف می شود.

نفت روسیه یا در نیروگاه های عربستان سوزانده می شود یا از فجیره، بندر امارات متحده عربی و نقطه داغ برای مخلوط کردن نفت های روسیه و ایران برای پنهان کردن منشأ آنها صادر می شود. این نفتی است که قبل از جنگ به پالایشگاه های آمریکا ارسال می شد.

واردات روسیه که با تخفیف خریداری می شود، شرکت نفت عربستان سعودی غول دولتی را آزاد می کند تا نفت خام خود را بیشتر به قیمت بازار صادر کند و بنابراین سود را افزایش می دهد، زیرا آنها از وظایف داخلی خود برای تامین سوخت برای بازار داخلی آزاد می شوند. کار می‌گوید: «سعودی‌ها خوشحال هستند که نفتشان را می‌گیرند و به جای سوزاندن آن، می‌فروشند

 

برگردان به فارسی توفیق وحیدی آذر

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت