کابل: احمد ضیا وفایی، فعال مدنی در این مورد به آوا گفت: همه نانواییها در شهر کابل همانند روزهای گذشته فعالیت دارند و هیچ نوع توجهی به مسایل بهداشتی نمیکنند.
او افزود، شهرداری و دیگر نهادهای دولتی وظیفه دارند از نانواییهای نظارت دقیق کنند و نانوایانی که مسایل بهداشتی را رعایت نمیکنند، مجبور به رعایت مسایل بهداشتی نموده و یا هم کارشان متوقف شود؛ چون جان شهروندان در خطر است.
او خاطرنشان ساخت، شاگردان نانوایی با همان دست که پول آلوده را میگیرند، با همان دست آلوده نان را به خریدار میدهند که اگر جلو این کار گرفته نشود، باعث افزایش شیوع ویروس کرونا در بین شهروندان خواهد شد.
وفایی با بیان اینکه تعدادی از شهروندان نیز مسایل بهداشتی را رعایت نمیکنند، افزود که اگر شهروندان به دستورات وزارت بهداشت عمل نکنند، شاهد یک فاجعه انسانی در کابل و دیگر ولایات خواهیم بود.
در همین حال نادر رضایی، یکی نانوایان ناحیه ششم شهر کابل به آوا گفت: "اکثر نانوایان شهر کابل مسایل بهداشتی را رعایت میکنند، حکومت باید با آنانی که مسایل بهداشتی را رعایت نمیکنند، برخورد قانونی کند".
او از حکومت خواست که با نانوایان در زمینه وسایل بهداشتی همکاری کند، چون قبل از شیوع ویروس کرونا، یک بطری ژل ضد عنونی کننده 80 افغانی قیمت داشت، اما اکنون به 150 افغانی رسیده است. در ضمن آن یک ماسک 3 الی 5 افغانی بود، اما اکنون به 20 افغانی خرید و فروش میشود.
اما شهرداری کابل میگوید که نانواییها تحت نظارت دقیق شهردار قرار دارد و اگر نانوایان و مغازهدارانی که مواد اولیه را خرید و فروش میکنند، مسایل بهداشتی را رعایت نکنند، کاروبارشان از سوی شهرداری متوقف خواهد شد.
سید الرحمن جلال، معین مالی و اداری شهرداری کابل به آوا گفت، جهت جلوگیری از شیوع ویروس کرونا برای ضد عفونی جادهها، نانواییها، مغازهها و دیگر مناطق شهر کابل تدابیر پیشگیرانه انجام گرفته شده است.
او افزود، یک گروه جدید کار خود را برای ضد عفونی کردن شهر و نظارت از مغازهداران و نانواییها آغاز کرده است.
این در حالی است که بعضی قلیانخانهها و رستوران ها در شهر کابل به صورت مخفی فعالیت دارند و مانند روزهای گذشته ازدحام در آنها برقرار میباشد.
بر اساس رهنمودهای وزارت بهداشت ، نانوایان و مشتریان باید نکات زیر را در نانواییها رعایت کنند:
1ـ محیط نانوایی ضدعفونی شود و نانوایانی که کوچکترین علامت بیماری دارند، از کار منع شوند.
2ـ نانوایان از فردی که مسئول برخورد با مشتری و اخذ پول است، جدا باشند.
3ـ تمام افراد شاغل در نانوایی از دستکش، ماسک و کلاه استفاده کنند.
4ـ مردم در صف نانوایی از هم فاصله بگیرند و از عطسه و سرفه درون نانوایی پرهیز کنند.
5ـ یک پارچه مخصوص و پاکیزه با خود به نانوایی برده و نان را درون آن بپیچید.
6ـ نانها را در تعداد زیاد خریداری کرده، در پارچه مخصوص پیچیده و درون یک کیسه تمیز بگذارید و به خانه ببرید.
7ـ دستکش جدیدی پوشیده و نانها را از پلاستیک خارج کنید. نان ها را قطعه قطعه یا تا کنید و درون کیسه های پلاستیکی گذاشته و در یخدان یخچال بگذارید.
8ـ نانها را برای 72 ساعت استفاده نکنید و پس از آن، برای هر بار استفاده روی شعله مستقیم گاز برای چند ثانیه نگه دارید تا آتش مستقیم آن را ضدعفونی کند.