10 تیر 1404
دو هنرمند فلسطینی، آمنه السالمی و اسماعیل ابو حطب، در حمله هوایی اسرائیل به کافه شلوغ ساحلی البقاء در روز دوشنبه بعدازظهر، در میان دستکم ۳۰ کشتهشده این حمله بودند. این کافه که امکان دسترسی به اینترنت و شارژ وسایل را فراهم میکرد، به پاتوقی برای خبرنگاران، هنرمندان و فعالان تبدیل شده بود. در همان روز، این مکان یکی از چندین هدف حمله اسرائیل بود که در مجموع طبق گزارشها، بیش از ۷۰ فلسطینی از جمله افرادی که به دنبال کمکهای بشردوستانه بودند را به کام مرگ کشاند. در پی موج جدید حملات اسرائیل، دستورهای تخلیه جدیدی برای دهها هزار نفر صادر شد و بنا به آمار، حدود ۸۰ درصد جمعیت غزه اکنون تحت پوشش این دستورات قرار دارند. آمنه السالمی، که با نام هنری فرانس شناخته میشد، هنرمند تجسمی بود و ابو حطب، فیلمساز و عکاس خبری. این دو دوست نزدیک، هنگام دیدار با دوستان و همکاران در کافه کشته شدند. رفیق السالمی، برادر کوچکتر آمنه و خودش نیز هنرمند، از بلژیک به روزنامه The Art Newspaper گفت که حدود یک ساعت قبل از کشته شدن خواهرش با او در تماس بوده. در آخرین پیامهایشان که با این رسانه به اشتراک گذاشته شد، فرانس از احوال برادرش پرسیده و سپس از دشواریهای خود نوشته بود: «زندگی میتواند بیرحم باشد، ما را در موقعیتهایی قرار میدهد که میفهمیم چقدر تنها و آسیبپذیر هستیم و چقدر قدرت از کسانی میگیریم که دوستشان داریم.» او در پایان گفته بود که چقدر دلتنگ دعواهایشان بر سر رنگها در نقاشی است.
تبریز امروز:
این کافه که اینترنت و شارژر در اختیار مراجعهکنندگان قرار میداد، به مکانی محبوب برای خبرنگاران، هنرمندان و فعالان تبدیل شده بود. در همان روز، اسرائیل حملات گستردهای انجام داد که بنا بر برخی گزارشها، بیش از ۷۰ نفر، از جمله کسانی که به دنبال کمکهای بشردوستانه بودند، کشته شدند. همزمان، اسرائیل دستورهای جدیدی برای تخلیه صادر کرد؛ اکنون حدود ۸۰ درصد جمعیت غزه تحت این دستورات قرار دارند.
عکس ازاسماعیل ابو حطب
آمنه السالمی (نام هنری «فرانس») هنرمند تجسمی بود و اسماعیل ابو حطب فیلمساز و عکاس خبری. این دو دوست نزدیک، هنگام دیدار با همکاران در کافه حضور داشتند که هدف حمله قرار گرفتند.
رفیق السالمی، برادر کوچکتر آمنه و هنرمند نیز هست، در بلژیک به آرت نیوزپیپر گفت که حدود یک ساعت قبل از حمله با خواهرش در تماس بودهاند. در آخرین گفتوگوهایشان، فرانس نوشت:
«زندگی میتواند بیرحم باشد، مقابل ما قرار میگیرد تا بفهمیم چقدر وقتی تنها هستیم آسیبپذیریم و چقدر نیرو از آدمهایی میگیریم که دوستشان داریم.»
او ادامه داد که چقدر دلتنگ بحثهایشان بر سر رنگ در نقاشی است.
فرانس، ۳۶ ساله، فارغالتحصیل ممتاز رشته هنرهای تصویری از دانشگاه الاقصی غزه بود. در کارنامهاش نقاشی، دیوارنگاری، مجسمهسازی و هنر دیجیتال به چشم میخورد. او از چهرههای فعال صحنه هنر غزه بود و نمایشگاههایی در گالری «التقاء» داشت. در بروشوری از گالری ۲۰۱۶ نوشته بود:
«شاید اولین تجربهام نبود، اما عمیقترین تجربهام بود. حالا سعی دارم هویت هنریام را در دایره هنر معاصر شکل دهم.»
با وجود سختیهای زیاد – مانند مرگ پدرش در دسامبر ۲۰۲۳، آوارگی، و آسیب شدید ستون فقرات برادرش از ناحیه ترکش – فرانس همچنان فعال بود. او با موسسات خیریهای مثل «تامر» همکاری میکرد و برای کودکان کارگاه برگزار میکرد تا با جنگ و فشار روانی بهتر کنار بیایند. رفیق میگوید:
«خواهرم امیدوار بود غزه را ترک کند و ادامه تحصیل دهد.»
او افزود:
«میخواهم جهان بداند که او عاشق زیبایی و زندگی بود و آرزو داشت که زیبایی بیافریند. خواهرم عاشق هنر بود و میخواست در آن بدرخشد.»
آخرین پست اینستاگرامی او ده روز قبل از مرگش تصویری از سه زن کشتهشده با لکههای خون بود. او زیرش نوشت:
«خون شهید، مقداری عطر هل داد.»
پس از مرگش، دوستان او عکس پیکرش همراه با همان نقاشی را پخش کردند و احساس عظیمی از همدردی ایجاد شد.
رفیق میگوید:
«خیلی دوستش دارم. آرزو میکنم کاش زمان به عقب برمیگشت تا دوباره بتوانم با او صحبت کنم. بدون او زندگی سخت است.»
منبع: https://www.theartnewspaper.com/2025/07/01/two-artists-killed-in-israeli-air-strike-on-gaza-cafe
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.