خبر های ویژه

چین در حال تبدیل شدن به حالت وصول بدهی  و مطالبات

22 خرداد 1404

سه ورزشکار ایرانی به اتهام تجاوز جنسی در کره جنوبی بازداشت شدند

13 خرداد 1404

قرقیزستان شفافیت قضایی را در پی موجی از جلسات دادرسی غیرعلنی افزایش میدهد

12 خرداد 1404

ازبکستان در نظر دارد سفر بدون ویزا را برای گردشگران آمریکایی معرفی کند،آمریکایی‌ها، به ازبکستان خوش آمدید!

5 خرداد 1404

گنجینه بامیان

4 خرداد 1404

چین در حال پر کردن خلأ ناشی از انحلال USAID

1 خرداد 1404

ازبکستان: مرکز خودروهای برقی در آسیای مرکزی

30 اردیبهشت 1404

اوراسیا منبع قابل‌توجهی از انتشار متان است

26 اردیبهشت 1404

افغانستان: مواجهه با پیامدهای کاهش کمک‌های خارجی

26 اردیبهشت 1404

ایالات متحده در آسیای مرکزی با مشکل تصویر روبروست

26 اردیبهشت 1404

خاطرات: یادآوری مزایای دیپلماسی میدانی در ترکمنستان

26 اردیبهشت 1404

روابط تاجیکستان و طالبان به‌آرامی در حال بهبود است، اما هر دو طرف با احتیاط عمل می‌کنند

26 اردیبهشت 1404

طالبان بازی شطرنج را تعلیق کرد

21 اردیبهشت 1404

بازدید کیم جونگ‌اون و دخترش از نخستین ناوشکن کره شمالی؛

11 اردیبهشت 1404

۵۰ سال بعد، محیط زیست ویتنام همچنان زخم‌های جنگ را به دوش می‌کشد – و آینده‌ای تاریک برای غزه و اوکراین را نشان می‌دهد

8 اردیبهشت 1404

طالبان در خوست پنج نفر را به اتهام قطع درختان سبز بازداشت کردند

5 اردیبهشت 1404

28 فروردین 1404

تاجیکستان: بررسی موشکافانه پروژه سد «رغن»

نقش بانک جهانی در تأمین مالی پروژه زیر ذره‌بین قرار گرفت

بانک جهانی به دلیل اتهامات مرتبط با تأمین مالی پروژه سد «رغن» در تاجیکستان با انتقادهای شدید روبه‌رو شده است. مشخصاً، مقام‌های این نهاد متهم‌اند که در ارزیابی خطرات زیست‌محیطی و اجتماعی این پروژه عظیم، از رویه‌های لازم پیروی نکرده‌اند. بر اساس بیانیه‌ای که در ۸ آوریل توسط هیئت بازرسی بانک جهانی – که نهادی مستقل و تحقیقی است – منتشر شد، شکایتی رسمی در رابطه با مشارکت بانک در پروژه سد آبی-برقی رغن به ثبت رسیده است. مسئولان بانک جهانی اکنون سه هفته فرصت دارند تا به این شکایت پاسخ دهند. پس از آن، هیئت بازرسی تصمیم خواهد گرفت که آیا تحقیقات کامل انجام شود یا خیر. این شکایت در فوریه گذشته توسط دو شهروند نگران از ترکمنستان و ازبکستان با همکاری یک سازمان زیست‌محیطی مستقر در قزاقستان به نام «رودخانه‌ها بدون مرز» (Rivers without Boundaries) ارائه شد.

تبریز امروز:

 تصویری هوایی از فعالیت‌های ساختمانی در محل سد رغن. (منبع: president.tj)

 تصویری هوایی از فعالیت‌های ساختمانی در محل سد رغن. (منبع: president.tj)

 

اوراسیانت ۱۱ آوریل ۲۰۲۵

 

بانک جهانی به دلیل اتهامات مرتبط با تأمین مالی پروژه سد «رغن» در تاجیکستان با انتقادهای شدید روبه‌رو شده است. مشخصاً، مقام‌های این نهاد متهم‌اند که در ارزیابی خطرات زیست‌محیطی و اجتماعی این پروژه عظیم، از رویه‌های لازم پیروی نکرده‌اند.

بر اساس بیانیه‌ای که در ۸ آوریل توسط هیئت بازرسی بانک جهانی – که نهادی مستقل و تحقیقی است – منتشر شد، شکایتی رسمی در رابطه با مشارکت بانک در پروژه سد آبی-برقی رغن به ثبت رسیده است. مسئولان بانک جهانی اکنون سه هفته فرصت دارند تا به این شکایت پاسخ دهند. پس از آن، هیئت بازرسی تصمیم خواهد گرفت که آیا تحقیقات کامل انجام شود یا خیر.

این شکایت در فوریه گذشته توسط دو شهروند نگران از ترکمنستان و ازبکستان با همکاری یک سازمان زیست‌محیطی مستقر در قزاقستان به نام «رودخانه‌ها بدون مرز» (Rivers without Boundaries) ارائه شد.

در بیانیه این سازمان آمده است:

«پروژه فعلی، ناتمام و پرهزینه سد رغن، تهدیدی عظیم برای پایداری زیست‌محیطی و سلامت میلیون‌ها انسان در آسیای مرکزی به شمار می‌رود. تصمیم به تأمین مالی این پروژه توسط هیئت مدیره بانک جهانی، در حالی اتخاذ شده که ارزیابی زیست‌محیطی و اجتماعی (ESIA) ناقص و منسوخ بوده و خطرات فرامرزی و اثرات تجمعی پروژه بر اکوسیستم‌های آسیب‌پذیر و مردم حوزه رودخانه آمودریا را به درستی بازتاب نمی‌دهد.»

در این شکایت، پروژه رغن که اکنون هزینه‌ای بیش از ۸ میلیارد دلار دارد، به عنوان یکی از «پرهزینه‌ترین و زمان‌برترین راه‌حل‌های اشتباه» برای حل مشکل کمبود برق در تاجیکستان و کاهش گازهای گلخانه‌ای توصیف شده است. در مطالعه‌ای که اواخر سال ۲۰۲۴ توسط همین سازمان منتشر شد، آمده بود که رغن به احتمال زیاد پیش از آغاز بهره‌برداری کامل، به پروژه‌ای از کارافتاده و غیرسودده تبدیل خواهد شد.

با وجود این انتقادها، بانک جهانی در دسامبر گذشته با اختصاص کمک بلاعوض ۳۵۰ میلیون دلاری برای تکمیل فاز اول ساخت سد موافقت کرده است. اگر سد طبق مشخصات فعلی ساخته شود، رغن به بلندترین سد جهان تبدیل خواهد شد و ظرفیت تولید ۳۶۰۰ مگاوات برق در سال را خواهد داشت. مسئولان بانک جهانی از این پروژه به عنوان «یک طرح تحول‌آفرین انرژی پاک که به بهبود وضعیت رفاه داخلی و منطقه‌ای و کمک به کربن‌زدایی از شبکه برق آسیای مرکزی منجر خواهد شد» یاد کرده‌اند.

طبق بررسی اولیه هیئت بازرسی، شکایت مذکور «بی‌اساس، مضحک یا ناشناس نیست.»

این شکایت ادعا می‌کند که مقام‌های بانک جهانی در ارزیابی اثرات زیست‌محیطی این پروژه، به داده‌هایی ناقص و منسوخ تکیه کرده‌اند. همچنین، گفته شده است که دریاچه پشت سد – که برای تولید برق ضروری است – باعث کاهش دست‌کم ۲۵ درصدی جریان رودخانه آمودریا خواهد شد. این کاهش جریان، به گفته شاکیان، ممکن است به «فاجعه‌ای تدریجی» منجر شده و زندگی تا ۱۰ میلیون نفر از ساکنان پایین‌دست رودخانه را تحت تأثیر قرار دهد.

شاید شدیدترین انتقاد، به این واقعیت باشد که بر اساس بیانیه هیئت بازرسی:

«اسناد مربوط به تمهیدات ایمنی پروژه به اطلاع افراد و جوامع آسیب‌پذیر در تاجیکستان و کشورهای همجوار مانند ترکمنستان و ازبکستان نرسیده و هیچ مشاوره معناداری با آنان انجام نشده است.»

حتی پیش از آن‌که هیئت بازرسی تصمیمی درباره آغاز تحقیقات کامل بگیرد، فعالان محیط‌زیست خواستار توقف فوری پروژه شده‌اند.

در بیانیه «رودخانه‌ها بدون مرز» آمده است:

«ما از بانک جهانی و دیگر نهادهای مالی دخیل در ساخت سد رغن می‌خواهیم تا زمانی که تحقیقاتی جامع، مستقل و شفاف درباره تمام مسائل مطرح‌شده در این شکایت انجام نشده و اقدامات پیشگیرانه و جبرانی مناسب برای کاهش پیامدهای منفی تدوین نشده‌اند، تأمین مالی پروژه را متوقف کنند.»

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت