خبر های ویژه

اسرائیل، ایران و ایالات متحده: چرا سال ۲۰۲۵ نقطه عطفی برای نظم بین‌المللی است

3 تیر 1404

میراث فرهنگی و درگیری‌های مسلحانه

31 خرداد 1404

ما از ۱۵۰۰ کودک فلوریدایی درباره تلفن‌های همراه و سلامت روان آن‌ها نظرسنجی کردیم – یافته‌ها نشان می‌دهد ممنوعیت تلفن همراه در مدارس ممکن است تأثیراتی مهم اما محدود داشته باشد

21 خرداد 1404

آیا مهریه عند المطالبه را به مهریه عند العقد  می توان  تعبیر و تعریف کرد!

17 خرداد 1404

نشان‌ها و شعار پاپ لئو چهاردهم چه چیزی درباره تعهد او به آرمان‌های سنت آگوستین نشان می‌دهد

26 اردیبهشت 1404

میم‌ها و درگیری: مطالعه‌ای نشان می‌دهد که افزایش تصاویر و جعل‌ها می‌تواند مقدم بر خشونت‌های سیاسی و بین‌المللی باشد

4 اردیبهشت 1404

پاپ فرانسیس: رهبری که عمیقاً دغدغه فقرا را داشت و درهای کلیسای کاتولیک را گشود

1 اردیبهشت 1404

آمریکایی فقیر یا ثروتمند همه زودتر می میرند، حتی اگر ثروت در آمریکا بیش از اروپا سال‌های عمر بخرد

21 فروردین 1404

تنها بودن فوایدی دارد – روان‌شناسی که روایت «اپیدمی تنهایی» را بازنویسی می‌کند

15 فروردین 1404

حشرات همه‌جا در کشاورزی و پژوهش حضور دارند – اما توجه به رفاه آن‌ها تازه در حال گسترش است

15 فروردین 1404

چرا پیاده‌روی به ما کمک می‌کند فکر کنیم - چه بیهوده است که برای نوشتن بنشینی وقتی برای زندگی کردن بلند نشده‌ای!

1 فروردین 1404

آیا شایعه‌پراکنی برای ما خوب است؟

1 فروردین 1404

نظم مبتنی بر قوانین چیست؟ چگونه این نظام جهانی از ریشه‌های 'لیبرال' خود تغییر کرده − واین ماجرا به کجا ممکن است برود

28 اسفند 1403

یک اثر هنری تولید شده توسط هوش مصنوعی برنده جایزه هنری شد. هنرمندان خوشحال نیستند.

25 اسفند 1403

هنر تولیدشده توسط هوش مصنوعی: میدان مین برای قانون کپی‌رایت

24 اسفند 1403

چگونه کمیک‌های ابرقهرمانی داستان یهودیان آمریکا را روایت می‌کنند

24 اسفند 1403

12 دی 1403

3 نکته در مورد بردباری - و نابردباری - از غزالی، محقق اسلامی قرون وسطی

لیز بوکار استاد فلسفه و دین، دانشگاه نورث ایسترن- برگردان به فارسی توفیق وحیدی آذر

از کودکی به ما گفته می شود که بردباری یک فضیلت است و چیزهای خوبی نصیب بردباران خواهد شد. و بنابراین، بسیاری از ما روی پرورش بردباری کار می کنیم. این اغلب با یادگیری منتظر ماندن برای نوبت با یک اسباب بازی مورد علاقه در کودکان شروع می شود.

تبریز امروز:

غزالی
از کودکی به ما گفته می شود که بردباری یک فضیلت است و چیزهای خوبی نصیب بردباران خواهد شد. و بنابراین، بسیاری از ما روی پرورش بردباری کار می کنیم.

این اغلب با یادگیری منتظر ماندن برای نوبت با یک اسباب بازی مورد علاقه در کودکان شروع می شود. در بزرگسالی، تلاش می‌شود با تحمل صف‌های طولانی در صف اتوبوس ، بدرفتاری کودکان  یا سرعت کند تغییرات سیاسی صبور ماند. این کار سخت می تواند مزایای سلامت روانی داشته باشد. حتی با درآمد سرانه و بهره وری همبستگی دارد.

اما این در مورد تلاش برای تبدیل شدن به یک فرد خوب نیز هست.

برای من، به عنوان یک محقق اخلاق دینی، واضح است که بردباری اصطلاحی است که بسیاری از ما استفاده می کنیم، اما همه ما می توانیم از درک معنای آن کمی بهتر بهره ببریم.

در روایات دینی، بردباری بیش از انتظار و یا حتی بیش از تحمل سختی است. اما این «بیشتر» چیست و چگونه بردبار بودن ما را انسان‌های بهتری می‌کند؟

نوشته‌های متفکر اسلامی قرون وسطایی ابوحامد غزالی می‌تواند به ما بینش‌هایی بدهد یا به ما کمک کند تا بفهمیم چرا باید صبر و حوصله را تمرین کنیم – و همچنین زمانی که صبور نباشیم.

غزالی

 دانشمند مسلمان ابوحامد محمد بن محمد غزالی. از تصویر روی جلد «اعترافات غزالی»

غزالی که بود؟
غزالی که در سال 1058 در ایران به دنیا آمد، به عنوان یک فقیه، فیلسوف و متکلم مورد احترام بود. او برای دفاع از اسلام به جاهایی تا بغداد و اورشلیم سفر کرد و استدلال کرد که بین عقل و وحی تضادی وجود ندارد. به طور خاص، او به دلیل تطبیق فلسفه ارسطو، که احتمالاً آن را در ترجمه عربی خوانده بود، با الهیات اسلامی مشهور بود.

غزالی نویسنده ای پرکار بود و یکی از مهم ترین آثار او - «احیاء علوم دینی» یا «احیاء العلوم الدین» - راهنمای عملی برای داشتن یک زندگی اخلاقی مسلمان است.

این اثر در مجموع از 40 جلد تشکیل شده است که در چهار بخش هر کتاب 10 جلدی تنظیم شده است. بخش اول به شعائر اسلامی می پردازد. بخش 2، آداب و رسوم محلی; بخش 3، رذایلی که باید از آنها اجتناب کرد. و بخش 4، فضائلی که باید برای آنها تلاش کرد. بحث غزالی از صبر در جلد 32 از قسمت 4، «درباره بردباری و شکر» یا «کتاب الصبر والشکر» آمده است.

او صبر را به عنوان یک ویژگی اساسی انسانی توصیف می کند که برای دستیابی به اهداف ارزش محور بسیار مهم است، و او هشداری را برای زمانی که نیاز به بی صبری است، ارائه می دهد.

غزالی

 1. بردباری چیست؟
به گفته غزالی، انسان ها دارای انگیزه های رقابتی هستند: انگیزه دین یا «بعث الدین» و انگیزه میل یا «بعث الحوا».

زندگی مبارزه بین این دو انگیزه است که او آن را با استعاره نبرد توصیف می کند: «حمایت از انگیزه مذهبی از جانب فرشتگان است که سپاهیان خدا را تقویت می کنند، در حالی که حمایت از انگیزه میل از جانب شیاطین است که دشمنان خدا را تقویت می کنند.»

میزان بردباری ما چیزی است که تعیین می کند چه کسی برنده نبرد است. غزالی می‌گوید: «اگر مردی ثابت قدم بماند تا انگیزه دینی پیروز شود... سپاهیان خدا پیروز می‌شوند و او به سپاه صابران می‌پیوندد. اما اگر سست و بی صبر شود تا اشتها بر او غلبه کند، به پیروان شیاطین می پیوندد.» به عبارت دیگر، از نظر غزالی، بردباری عامل تعیین کننده ای است که آیا ما از تمام پتانسیل انسانی خود برای زندگی اخلاقی استفاده می کنیم یا خیر.

غزالی

2. بردباری ، ارزش ها و اهداف
از نظر غزالی برای مسلمان خوب بودن نیز بردباری لازم است. اما درک او از چگونگی کارکرد صبر بر یک نظریه اخلاق استوار است و می تواند خارج از جهان بینی صریحاً اسلامی او به کار رود.

همه چیز با تعهد به ارزش های اصلی شروع می شود. برای مسلمانی مانند غزالی، این ارزش‌ها از سنت و جامعه اسلامی یا «امت» آگاه است و شامل مواردی مانند عدالت و رحمت است. این مقادیر خاص ممکن است به طور جهانی قابل اجرا باشند. یا ممکن است مجموعه دیگری از ارزش ها را نیز داشته باشید که برای شما مهم هستند. شاید تعهد به عدالت اجتماعی، یا دوست خوب بودن، یا دروغ نگفتن.

زندگی به گونه‌ای که با این ارزش‌های اصلی سازگار باشد، چیزی است که زندگی اخلاقی به آن می‌پردازد. و صبر، به گفته غزالی، این است که چگونه ما دائماً مطمئن می شویم که اقداماتمان در خدمت این هدف است.

این بدان معناست که بردباری فقط تحمل درد ناشی از عصبانیت یک کودک نوپا نیست. تحمل آن درد با هدفی است. کاربرد موفقیت آمیز صبر نه با میزان درد و رنجی که ما تحمل می کنیم، اندازه گیری می شود، با پیشرفت ما به سمت یک هدف خاص، مانند تربیت کودکی سالم و شاد که در نهایت بتواند احساسات خود را تنظیم کند.

در درک غزالی از بردباری ، همه ما به آن نیاز داریم تا زمانی که همه چیز بر وفق مراد ما نیست، به اصول و ایده های اصلی خود متعهد بمانیم.

3. هنگامی که به بی صبری و نابردباری نیاز است
یکی از انتقادات به ایده بردباری این است که می تواند منجر به انفعال شود یا برای خاموش کردن شکایات موجه استفاده شود. به عنوان مثال، جولیوس فلمینگ، محقق مطالعات آفریقایی، در کتاب خود «بردباری سیاه» به اهمیت «امتناع رادیکال از بردباری کردن» در شرایط نژادپرستی سیستمیک استدلال می‌کند. مسلماً انواعی از بی عدالتی ها و رنج ها در دنیا وجود دارد که نباید با آرامش آنها را تحمل کنیم.

غزالی علیرغم تعهدش به اهمیت بردباری در زندگی اخلاقی، جای بی تابی را نیز باز می کند. می نویسد: «حرام است از صبر بر ضرر (یعنی) حرام; مثلاً دست بریدن یا شاهد بریدن دست پسر و ساکت ماندن.»

اینها نمونه هایی از آسیب به خود یا عزیزان است. اما آیا می توان ضرورت بی صبری را به آسیب های اجتماعی مانند نژادپرستی سیستماتیک یا فقر نیز تعمیم داد؟ و همانطور که محققین علوم قرآنی احمد اسماعیل و احمد صلاح الدین استدلال کرده اند، بردباری واقعی گاهی مستلزم عمل است.

غزالی می نویسد: «به خاطر اینکه صبر نیمی از ایمان است، تصور نکنید که همه آن ستودنی است. آنچه مورد نظر است انواع خاصی از بردباری است.»

به طور خلاصه، همه بردباری ها خوب نیست. تنها بردباری که در خدمت اهداف درست باشد، کلید زندگی اخلاقی است. این سؤال که کدام اهداف درست هستند سؤالی است که همه ما باید برای خود پاسخ دهیم.

منبع: The Conversation

برگردان به فارسی توفیق وحیدی آذر

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت