16 شهریور 1403
به مناسبت هشتصدمین سالگرد شعر کلاسیک ، موزه یادبودی به نام نظامی گنجوی در سال 1939 افتتاح شد که در نزدیکی ایچری شهر و نزدیک میدان فواره باکو و در کنار بزرگترین هتل های آذربایجان واقع شده است. مجسمه های شاعران و نویسندگان برجسته آذربایجانی به این ترتیب در نمای موزه : محمد فضولی (مجسمه ساز: ف. عبدالرحمنوف)، ملا پناه واقیف (مجسمه ساز: س. کلیاتسکی)، میرزا فتح علی آخوندوف (مجسمه ساز: پ. .سبسایی)، خورشیدبانو ناتاوان (مجسمه ساز: ی. تریپولسکایا)، جلیل محمدقلی زاده (مجسمه ساز: ن. زاخاروف)، و جعفر جبارلی (مجسمه ساز: اس. کلیاتسکی) قرار گرفت. پیش از این در محل موزه، ساختمان کاروانسرای معروف قرار داشت که در نیمه دوم قرن پیش از گذشته ساخته شده بود. با افتتاح موزه در موزه، ساختمان به طور ویژه بازسازی شد و دو طبقه اضافه شد و نما با 8 مجسمه تزئین شد. در طول سال ها، این ساختمان بارها مدرن سازی و توسعه یافته است ؛ آخرین بار در سال 2005 می باشد. موزه نظامی گنجوی تا به امروز یکی از موزه های ادبیات آذربایجان محسوب می شود که در آن می توان 20 درصد از اقلام مهم تاریخی از تمام آثار ذخیره شده در گنجینه محلی را به نمایش گذاشت که تقریباً 25 هزار عدد است. این موزه همچنین به عنوان مرکز اصلی مطالعه فرهنگ نویسندگی این کشور شناخته شد. این موزه بیش از سه هزار نسخه خطی، بسیاری از نشریات چاپی و تصاویر، و همچنین نقاشی و مجسمه سازی را ارائه می دهد. اما گنجینه واقعی کل مجموعه کتاب شعر نظامی گنجوی اسکندرنامه است که در قرن پانزدهم سروده شده است.
تبریز امروز:
موزه ادبیات آذربایجان. نظامی گنجوی
نظامی گنجوی در دهه 1930 در اتحاد جماهیر شوروی به عنوان شاعر ملی سرزمین آذربایجان شناخته شد. به مناسبت هشتصدمین سالگرد شعر کلاسیک ، موزه یادبودی به همین نام افتتاح شد که در نزدیکی ایچری شهر و نزدیک میدان فواره باکو و در کنار بزرگترین هتل های آذربایجان واقع شده است.
پیش از این در محل موزه، ساختمان کاروانسرای معروف قرار داشت که در نیمه دوم قرن پیش از گذشته ساخته شده بود. با افتتاح موزه در موزه، ساختمان به طور ویژه بازسازی شد و دو طبقه اضافه شد و نما با 8 مجسمه تزئین شد. در طول سال ها، این ساختمان بارها مدرن سازی و توسعه یافته است ؛ آخرین بار در سال 2005 می باشد.
موزه نظامی گنجوی تا به امروز یکی از موزه های ادبیات آذربایجان محسوب می شود که در آن می توان 20 درصد از اقلام مهم تاریخی از تمام آثار ذخیره شده در گنجینه محلی را به نمایش گذاشت که تقریباً 25 هزار عدد است. این موزه همچنین به عنوان مرکز اصلی مطالعه فرهنگ نویسندگی این کشور زیبا شناخته شد.
این موزه بیش از سه هزار نسخه خطی، بسیاری از نشریات چاپی و تصاویر، و همچنین نقاشی و مجسمه سازی را ارائه می دهد. اما گنجینه واقعی کل مجموعه شعر گنجوی اسکندرنامه است که در قرن پانزدهم سروده شده است.
در میان بازدیدکنندگان، امضاهای بسیار محبوب نویسندگان و تصاویر رنگی برای نسخه های خطی باستانی وجود دارد. در موزه می توانید طرح هایی از اشعار نظامی مانند «هفت زیبا» یا «خسرو و شیرین» را مشاهده کنید.
قدیمی ترین تصویر نظامی در وسعت اتحاد جماهیر شوروی در مدرسه هنرهای زیبای شیراز ساخته شده است.
ساختمانی که موزه در آن قرار دارد در سال 1850 به عنوان یک کاروانسرا یک طبقه ساخته شد. در سال 1915 ساختمان به هتل متروپل واگذار شد و طبقه دوم بازسازی شد. سپس، در سالهای 1918-1920، کارکنان کابینه وزیران جمهوری دمکراتیک آذربایجان در این ساختمان زندگی و کار کردند. در دهه 1920-1930، شورای اتحادیه کارگری آذربایجان در این ساختمان مستقر شد.
در تاریخ اول نوامبر 1939، طبق دستور شماره 4972 شورای کمیساریای خلق جمهوری آذربایجان، موزه یادبودی به نام نظامی در رابطه با هشتصدمین سالگرد شاعر ایرانی نظامی گنجوی در این ساختمان ایجاد شد. این ساختمان با پروژه معماران صادیق دادشف و میکاییل حسینف که مجسمههایی را در نما قرار داده و دو طبقه را بازسازی کردند، احیا شد. بعدها موزه یادبود به موزه ادبیات آذربایجان تغییر یافت. طراحی داخلی موزه توسط لطیف کریموف انجام شده است. در طول جنگ جهانی دوم، زمانی که هشتصدمین سالگرد شاعر نظامی گنجوی در محاصره لنینگراد جشن گرفته شد، کار قرار دادن نمایشگاه موزه ادامه یافت. در 14 مه 1945، موزه تنها پس از پیروزی در جنگ بزرگ میهنی درهای خود را به روی بازدیدکنندگان باز کرد، با وجود آن، موزه در سال 1939 تأسیس شد.
دو بار، در سال های 1959 و 1967، موزه مورد بازنگری، توسعه و ارتقاء قرار گرفت. در سال 2001-2003، موزه دوباره تغییر کرد
بازسازی های بیشتر در تابستان 2005، پس از بازدید الهام علی اف، رئیس جمهور آذربایجان، انجام شد. کابینه وزیران جمهوری آذربایجان 13 میلیون منات برای بازسازی اختصاص داد. فضای نمایشگاهی موزه 2500 متر مربع گسترش یافت و تعداد سالن ها به 30 قسمت اصلی و 10 قسمت کمکی افزایش یافت. قبل از شروع کار، موزه می توانست حدود 1000 نمایشگاه از مجموعه 120000 موردی خود را به نمایش بگذارد. پس از بازسازی، موزه می تواند 25000 نمایشگاه را به طور همزمان به نمایش بگذارد.
ساختمان
مساحت کل موزه 2500 متر مربع است که 1409 متر مربع در اختیار نمایشگاه قرار گرفته است. بیش از 3000 نسخه خطی، کتاب کمیاب، تصویرسازی، پرتره، مجسمه، مینیاتور، خاطرات شاعران و سایر آثار در 30 سالن عمومی و 10 سالن کمکی موزه وجود دارد. بخشی از موزه یک کتابفروشی است.
مجسمه های شاعران و نویسندگان برجسته آذربایجانی به این ترتیب در نمای موزه : محمد فضولی (مجسمه ساز: ف. عبدالرحمنوف)، ملا پناه واقیف (مجسمه ساز: س. کلیاتسکی)، میرزا فتح علی آخوندوف (مجسمه ساز: پ. .سبسایی)، خورشیدبانو ناتاوان (مجسمه ساز: ی. تریپولسکایا)، جلیل محمدقلی زاده (مجسمه ساز: ن. زاخاروف)، و جعفر جبارلی (مجسمه ساز: اس. کلیاتسکی) قرار گرفت.
نمایشگاه ها
مشهورترین نمایشگاه های این موزه شامل نسخه خطی از نام اسکندرنامه نظامی به زبان فارسی است که در سال 1413 نوشته شده است. نسخه خطی از "Bangu Bada" Fuzuli (1569) ؛ و "شعر شرقی در مورد درگذشت پوشکین" میرزا فتح علی آخوندوف.
مجسمههای نمای موزه از چهرههای بزرگ فرهنگ آذربایجان است که در میان آنها زن بومی خورشیدبانا، شاعر معروف قرن نوزدهم، برای اولین بار به نمایش درآمده است.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.