خبر های ویژه

نمادی از رنج، پایداری و انسانیت! سرنوشت یک انسان یک فیلم براساس نوشته میخائیل شولوخف

21 شهریور 1404

مادر گلیم می‌بافد اثر یوری کوگاچ

21 شهریور 1404

 دختر پروفسور هشترودی: بی مهری تبریز بر نابغه ریاضی جهان در زادگاهش درد آور است.

18 شهریور 1404

پرسه زدن در لابه‌لای گودال‌های آب تا صبح

18 شهریور 1404

فرش نقاشی دنیس ایچیتوفکین

18 شهریور 1404

مربع سیاه اثر کازیمیر مالویچ

7 شهریور 1404

منظره اثر نیکلای الکساندرُویچ سرگِیف

24 مرداد 1404

پیر. بندهٔ خدا اَوْرامی - میخائیل نِستِروف

23 مرداد 1404

سردار ملی با قلم استاد مرتضی رسام نخجوانی

20 مرداد 1404

سالوادور دالی! یک نقاش!

16 مرداد 1404

ساعت‌های ذوب‌شده سالوادور دالی

16 مرداد 1404

کفش برای هر سلیقه

7 مرداد 1404

مام وطن

5 مرداد 1404

رسام ارژنگی نقاش تبریزی و خلق شاهکارهای جهانی حمله نادر شاه مقتدر ترک زبان ایران به هندوستان و فتح سرزمین فیل‌ها

3 مرداد 1404

مردان تلاشگر دستمایۀ آثار نقاشی استاد رسام نخجوانی

30 تیر 1404

ارچ‌ها، ماهی و سبزیجات

27 تیر 1404

12 اسفند 1403

ضیافت افطار سلطان عثمانی

مینیاتور قرن شانزدهم

از دوران عباسی، ده کتاب آشپزی باقی مانده است که در آن زمان در شهرهایی مثل بغداد، حلب، دمشق، قاهره، مراکش و اندلس تدوین شده‌اند. بسیاری از دستورپخت‌های موجود در این کتاب‌ها همچنان در این مناطق وجود دارند و مردم از آن‌ها لذت می‌برند. قدیمی‌ترین آن‌ها، کتاب «کتاب هنر آشپزی» نوشته ابن سیار در نیمه دوم قرن دهم میلادی در پایتخت عباسی، بغداد، است. این کتاب شبیه به مجموعه‌های آشپزی امروزی است و نه‌تنها تکنیک‌های پخت نان گندم، برنج، کباب، نوشیدنی‌های یخ‌زده و غیره را شامل می‌شود، بلکه هنر آراستن سفره، داستان‌ها و حوادث جذاب آن زمان، اشعار در ستایش غذا، و فواید سلامتی برخی غذاها را نیز دربرمی‌گیرد. این کتاب حتی به تأثیر این غذاها بر بدن، قلب و خلق‌وخو می‌پردازد، و تا جزییاتی مثل تمیز کردن دست و دهان پس از غذا و ترفندهایی برای حذف بوی باقی‌مانده پس از پخت را آموزش می‌دهد!

تبریز امروز:

Iftar مینیاتور عثمانی افطار

در صفحه رسمی شبکه تلویزیونی قطر (الجزیره)، مقاله‌ای با عنوان «ادبیات آشپزی - داستان‌های غذایی عربی چگونه نوشته شدند؟» منتشر شده که به پدیده‌ای منحصربه‌فرد در تاریخ عربی، یعنی رونق طولانی‌مدت کتاب‌های مربوط به غذا و آشپزی، اشاره می‌کند.
مقاله بیان می‌کند که هر تمدن دیرپایی مجموعه‌ای از دستورپخت‌های باستانی را به یادگار می‌گذارد، اما اشتیاق فرهنگ عربی به آثار مربوط به غذا و آشپزی بی‌نهایت استثنایی است. این گرایش از سلسله عباسی آغاز شد، زمانی که اقتصاد شکوفا بود، منابع طبیعی فراوان و فرهنگ تجملات رایج شد. طبقات مرفه نه‌تنها به دنبال لذت‌های غذایی بودند، بلکه به دنبال سبک زندگی ظریف و پیچیده‌ای بودند، که این امر نیاز اجتماعی به راهنماهای مربوط به غذا را ایجاد کرد. ورود کاغذسازی از سلسله تانگ چین به بغداد و توسعه صنعت نوشت‌افزار و جوهر، امکانات لازم برای تألیف کتاب‌ها را فراهم کرد. این شرایط باعث شد آثاری درباره هنر آشپزی پدیدار شوند، که ویژگی بارز آن‌ها مشارکت نخبگان فرهنگی در این حوزه بود، از جمله ریاضی، دانشمند جامع‌الاطراف قرن نهم میلادی، که کتاب کاربردی و هدفمند «رژیم غذایی بیماران» را نوشت.
در آن زمان، این آثار به‌صورت نسخه‌های خطی دست‌نویس منتشر می‌شدند. آن‌ها نه‌تنها محتوای کاربردی برای پخت‌وپز ارائه می‌دادند، بلکه با خطوط زیبا، تصاویر چشم‌نواز و جلدهای مجلل، به‌عنوان آثار هنری نیز جلوه می‌کردند. امروز، بیشتر این آثار در گذر زمان از بین رفته‌اند، اما آن‌هایی که به‌صورت تصادفی باقی مانده‌اند، به ما امکان می‌دهند به عمق فرهنگ غذایی عرب پی ببریم. از دوران عباسی، ده کتاب آشپزی باقی مانده است که در آن زمان در شهرهایی مثل بغداد، حلب، دمشق، قاهره، مراکش و اندلس تدوین شده‌اند. بسیاری از دستورپخت‌های موجود در این کتاب‌ها همچنان در این مناطق وجود دارند و مردم از آن‌ها لذت می‌برند. قدیمی‌ترین آن‌ها، کتاب «کتاب هنر آشپزی» نوشته ابن سیار در نیمه دوم قرن دهم میلادی در پایتخت عباسی، بغداد، است. این کتاب شبیه به مجموعه‌های آشپزی امروزی است و نه‌تنها تکنیک‌های پخت نان گندم، برنج، کباب، نوشیدنی‌های یخ‌زده و غیره را شامل می‌شود، بلکه هنر آراستن سفره، داستان‌ها و حوادث جذاب آن زمان، اشعار در ستایش غذا، و فواید سلامتی برخی غذاها را نیز دربرمی‌گیرد. این کتاب حتی به تأثیر این غذاها بر بدن، قلب و خلق‌وخو می‌پردازد، و تا جزییاتی مثل تمیز کردن دست و دهان پس از غذا و ترفندهایی برای حذف بوی باقی‌مانده پس از پخت را آموزش می‌دهد!
پس از آن، در دوره‌های مملوکی و امپراتوری عثمانی، ادبیات آشپزی همچنان رونق داشت و تولید و مصرف آن پررونق بود، تا زمانی که نفوذ نیروهای اروپایی باعث افول این حوزه شد. یکی از آثار برجسته، «دفترچه ضیافت» نوشته ناشناس در قرن چهاردهم از دوره مملوکی در قاهره، غذاهای آن زمان را ثبت کرده است. این کتاب شامل ۸۱ دستورپخت برای تهیه شیرینی‌جات است که توانایی مصرف شکر نیشکر در مصر آن دوره را نشان می‌دهد، در حالی که در همان زمان در اروپا، شکر محصولی نادر بود و فقط پزشکان برای درمان به مقدار کم از آن استفاده می‌کردند و در زندگی روزمره در دسترس نبود. کتاب همچنین فرمول‌های ساخت مواد شوینده، چگونگی تهیه اسانس‌های روغنی و عطرها، و حتی بیش از ۳۰ روش تقطیر عطر را معرفی کرده است.
 در داستانی از «هزار و یک شب» به نام «داستان پیشخدمت و سه زن بغدادی» انداخت، که در آن شخصیت اصلی برای آماده‌سازی یک مهمانی مجلل به خرید میوه، خشکبار و شیرینی‌جات می‌رود، سپس به فروشگاه عطرها می‌رود و عطرها و اسانس‌های گل را به مقدار زیاد می‌خرد. به نظر می‌رسد عرب‌ها هنگام لذت بردن از غذا، بدون عطر و بو چیزی را کامل نمی‌دانند! در این اثر برجسته، مدام مهمانی‌های باشکوهی توصیف می‌شود.
 
 
 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت