خبر های ویژه

کشتی مرتبط با انتقال تسلیحات کره شمالی به روسیه در چین لنگر انداخته است

6 اردیبهشت 1403

قزاقستان قوانین خشونت خانگی را تشدید می کند

3 اردیبهشت 1403

بانک جهانی: نرخ رشد در قفقاز و آسیای مرکزی کاهش می یابد

3 اردیبهشت 1403

بازگشایی درهای آموزش؛ خواست دختران به عنوان عیدی از امارات اسلامی طالبان

20 فروردین 1403

"همه چیز همچنان در حال حرکت است": شوک و اندوه در هوالیان حکمفرماست

17 فروردین 1403

دانشگاه های چین به تازگی 8 رتبه از 10 رتبه برتر را در یک رتبه بندی علمی در سراسر جهان کسب کرده اند

14 فروردین 1403

کیفیت هوای آسیای مرکزی نمره پایینی می گیرد

14 فروردین 1403

نشت غیرقابل توضیح نگرانی در مورد پروژه کانال افغانستان را افزایش می دهد

14 فروردین 1403

حمله مسکو نشان دهنده گسترش ردپای گروه دولت اسلامی خراسان در آسیای مرکزی است

10 فروردین 1403

سیل عظیم قزاقستان را غافلگیر کرد

10 فروردین 1403

مهاجران تاجیک در روسیه پس از کشتار شهر کروکوس در وحشت زندگی می کنند

9 فروردین 1403

تهامات فساد در دهلی نو

5 فروردین 1403

چگونه برنامه بانک مرکزی ژاپن برای خروج نرم از محرک اقتصادی آشکار شد

1 فروردین 1403

ازبکستان: توسعه بخارا در میان مخالفت های فزاینده پیش می رود

26 اسفند 1402

رئیس جمهور قانون محدودکننده رسانه را پس گرفت

23 اسفند 1402

افزایش شدید رطوبت هوا

22 اسفند 1402

14 فروردین 1403

نشت غیرقابل توضیح نگرانی در مورد پروژه کانال افغانستان را افزایش می دهد

آیا ازبکستان درگیر دیپلماسی آب آرام است؟

نشت اسرارآمیز در سراسر آسیای مرکزی نگرانی ها را در مورد ساخت کانال در شمال افغانستان افزایش می دهد. دولت طالبان در کابل متعهد شده است که این پروژه را ادامه دهد، زیرا اصرار دارد که ناامنی غذایی میلیون ها افغان را کاهش دهد. اما بسیاری از کشورهای همسایه آسیای مرکزی کانال قوش تپا را یک خطر زیست محیطی می دانند. ساخت این کانال در بهار سال 2022 آغاز شد. به گفته مقامات طالبان، مرحله دوم این پروژه در اواخر فوریه آغاز شد. قوش تپه پس از تکمیل، آب رودخانه آمودریا را برای آبیاری در استان های شمالی افغانستان استخراج خواهد کرد. یک گزارش خبری افغانستان به نقل از یک اقتصاددان به نام قطب الدین یعقوبی، پیش بینی کرد که این پروژه "انقلاب سبز" را به همراه خواهد داشت و باعث ایجاد مشاغل گسترده می شود. ثبات اقتصادی بیشتر در افغانستان چیزی است که عموماً توسط جامعه جهانی تحسین می شود. با این حال قوش تپه تمایل بیشتری به ایجاد نگرانی در میان همسایگان افغانستان دارد تا اعتماد. بسیاری بی سر و صدا در مورد کیفیت ساخت و ساز تعجب می کنند. ترس آنها با تصاویر ماهواره ای افزایش یافته است که نشان می دهد مقدار زیادی آب در نوامبر 2023 از بخش ظاهراً تکمیل شده کانال خارج شده است. علت نشت همچنان محل اختلاف است. تصادف بود؟ مصداق عدم صلاحیت مهندسی؟ یک اقدام خرابکارانه؟ یا چیز دیگری؟ شواهد موجود برای حمایت از هرگونه نتیجه گیری قطعی کافی نیست. تنها چیزی که مسلم است این است که در یک بخش تقریباً 30 متری کانال شکافی رخ داده است که منجر به از دست دادن قابل توجه آب شده است. بیش از یک ماه قبل از اینکه یک گروه ناظر محیط زیست منطقه ای، رودخانه های بدون مرز، سوت بزند، آب از کانال نشت می کرد. بر اساس تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای، این گروه نشت را به نقص ساختاری در طراحی کانال نسبت دادند. طبق گزارش ها، اولین مرحله 100 کیلومتری کانال، تنها چند هفته قبل از شروع نشت در اوایل نوامبر، شروع به پر شدن از آب آمودریا کرده بود. گروه دیده بان در بیانیه ای ادعا کرد: "دیوارهای [کانال] ظاهراً نمی توانستند فشار جریان آب را تحمل کنند - و حجم عظیمی از آب که از کانال فرار می کرد، در سراسر قلمرو مجاور پخش شد."

تبریز امروز:

2 آوریل 2024 -اوراسیا نت

انتظار می رود پس از تکمیل، کانال قوش تپا تقریباً 20 درصد از آب را از رودخانه آمودریا منحرف کند. (عکس: رسانه های حکومت افغانستان)

انتظار می رود پس از تکمیل، کانال قوش تپا تقریباً 20 درصد از آب را از رودخانه آمودریا منحرف کند. (عکس: رسانه های حکومت افغانستان)
نشت اسرارآمیز در سراسر آسیای مرکزی نگرانی ها را در مورد ساخت کانال در شمال افغانستان افزایش می دهد. دولت طالبان در کابل متعهد شده است که این پروژه را ادامه دهد، زیرا اصرار دارد که ناامنی غذایی میلیون ها افغان را کاهش دهد. اما بسیاری از کشورهای همسایه آسیای مرکزی کانال قوش تپا را یک خطر زیست محیطی می دانند.

ساخت این کانال در بهار سال 2022 آغاز شد. به گفته مقامات طالبان، مرحله دوم این پروژه در اواخر فوریه آغاز شد. قوش تپه پس از تکمیل، آب رودخانه آمودریا را برای آبیاری در استان های شمالی افغانستان استخراج خواهد کرد. یک گزارش خبری افغانستان به نقل از یک اقتصاددان به نام قطب الدین یعقوبی، پیش بینی کرد که این پروژه "انقلاب سبز" را به همراه خواهد داشت و باعث ایجاد مشاغل گسترده می شود.

ثبات اقتصادی بیشتر در افغانستان چیزی است که عموماً توسط جامعه جهانی تحسین می شود. با این حال قوش تپه تمایل بیشتری به ایجاد نگرانی در میان همسایگان افغانستان دارد تا اعتماد. بسیاری بی سر و صدا در مورد کیفیت ساخت و ساز تعجب می کنند. ترس آنها با تصاویر ماهواره ای افزایش یافته است که نشان می دهد مقدار زیادی آب در نوامبر 2023 از بخش ظاهراً تکمیل شده کانال خارج شده است. علت نشت همچنان محل اختلاف است.

تصادف بود؟ مصداق عدم صلاحیت مهندسی؟ یک اقدام خرابکارانه؟ یا چیز دیگری؟ شواهد موجود برای حمایت از هرگونه نتیجه گیری قطعی کافی نیست. تنها چیزی که مسلم است این است که در یک بخش تقریباً 30 متری کانال شکافی رخ داده است که منجر به از دست دادن قابل توجه آب شده است.

بیش از یک ماه قبل از اینکه یک گروه ناظر محیط زیست منطقه ای، رودخانه های بدون مرز، سوت بزند، آب از کانال نشت می کرد. بر اساس تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای، این گروه نشت را به نقص ساختاری در طراحی کانال نسبت دادند. طبق گزارش ها، اولین مرحله 100 کیلومتری کانال، تنها چند هفته قبل از شروع نشت در اوایل نوامبر، شروع به پر شدن از آب آمودریا کرده بود.

گروه دیده بان در بیانیه ای ادعا کرد: "دیوارهای [کانال] ظاهراً نمی توانستند فشار جریان آب را تحمل کنند - و حجم عظیمی از آب که از کانال فرار می کرد، در سراسر قلمرو مجاور پخش شد."

در همین حال، مقامات طالبان ادعا کردند که این یک رویداد کنترل شده است که برای مدیریت سطح آب های زیرزمینی در منطقه نزدیک ایستگاه کیلومتر 75 کانال طراحی شده است. بسیاری از کارشناسان مستقل به توضیح طالبان نگاه کردند.

مقامات ازبکستان با انتشار یک ارزیابی زیگ زاگ و متناقض، موضوع را لکه دار کردند. یک آژانس دولتی در تاشکند، ازبکستان، بیانیه ای صادر کرد و خاطرنشان کرد که "رصد منظم" از طریق ماهواره از زمان شروع ساخت کانال در سال 2022 "تعیین افزایش آب های زیرزمینی در مناطقی که کارهای حفاری در آن انجام می شود."

در همان زمان، ازبکوسموس ظهور شکاف 30 متری در دیواره کانال را در 4 نوامبر تأیید کرد. منطقه سیل زده در 5 نوامبر 19.5 کیلومتر مربع بود. به گفته آژانس دولتی ازبکستان، تا 13 دسامبر، 30.3 کیلومتر مربع از قلمرو اشباع شده بود. در این بیانیه آمده است: «هیچ اقدامی برای توقف [جریان] آب انجام نشد.

با این حال، آژانس فضایی ازبکستان پس از تایید نشتی کانال، پیشنهاد کرد که آب فراری به نحوی از آمودریا نیامده است، حتی اگر در بیانیه قبلاً گفته شده بود که "جریان آب" در کانال در ماه اکتبر ایجاد شده است. در نهایت، وقایع گیج کننده وقایع ازبکستان در کنار روایت طالبان از رویدادها قرار گرفت.

در نتیجه تجزیه و تحلیل تصاویر فضایی با وضوح بالا، علائم بصری حفاری های هدفمند (استفاده از تجهیزات ویژه، ظاهر حجم خاک حفاری شده و غیره) در کناره های کانال برای منحرف کردن آب های تراوش انجام شد. بیانیه پایان یافت و افزود که گزارش رودخانه‌های بدون مرز درباره این حادثه "با حقیقت مطابقت ندارد".

قوش تپه قرار است در سال 2028 تکمیل شود. در صورت بهره برداری کامل، کانال 285 کیلومتر امتداد خواهد داشت، عرض آن حدود 100 متر و عمق آن تا 8.5 متر می رسد. کارشناسان پیش بینی می کنند که تقریباً 20 درصد از آب را از آمودریا که مرز بین افغانستان و همسایگان شمالی آن، ازبکستان و تاجیکستان است، منحرف خواهد کرد.

دولت‌های آسیای مرکزی مدت‌هاست که نسبت به پتانسیل این پروژه برای عبور از سیستم مدیریت آب منطقه‌ای توسعه نیافته از نقطه شکست، محتاط بوده‌اند. برای مثال، افتتاح این کانال می‌تواند تأثیر نامطلوبی بر صنعت پنبه ازبکستان داشته باشد. این کانال همچنین برای کا مشکلاتی ایجاد می کند

تلاش‌های مرمت زخستان برای دریای آرال

تشدید نگرانی‌ها در مورد قوش تپه، ارزیابی منتشر شده توسط دفتر گزارش‌های تحلیلی آسیای مرکزی، "تردیدهای جدی" را در مورد کیفیت ساخت و ساز ایجاد کرد. در این گزارش آمده است: «روش‌های ساخت‌وساز به‌کار گرفته‌شده به‌طور قابل‌توجهی ابتدایی به نظر می‌رسند، با رویکرد «حفاری» صرف، بدون تقویت یا پوشش مناسب برای کف کانال و کناره‌های کانال. "چنین رویکردی خطر بزرگی را به همراه دارد، زیرا ممکن است به دلیل نشت به خاک خشک و شنی، تلفات قابل توجهی آب رخ دهد."

در سپتامبر گذشته، شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان، در یک سخنرانی در یک نشست منطقه ای با محوریت دریای آرال، اظهار داشت: «مشکل کمبود آب در آسیای مرکزی حاد و غیرقابل برگشت شده است و در آینده بدتر خواهد شد». وی افزود که تکمیل قوش تپه "می تواند رژیم و تعادل آب را در آسیای مرکزی به طور اساسی تغییر دهد." سخنرانی او با درخواست برای وارد کردن افغانستان به "گفتگوی منطقه ای در مورد استفاده مشترک از آب" پایان یافت.

پاسخ خاموش ازبکستان به نشت اواخر سال 2023 ممکن است به تمایل میرضیایف برای تعامل با طالبان در مورد مسائل مصرف آب مرتبط باشد. بر اساس گزارش های رسانه های مختلف، یک هیئت ازبکستان قصد داشت در اواخر سال 2023 برای گفتگو در مورد قوش تپا به افغانستان سفر کند. از آن زمان تاکنون هیچ گزارشی در مورد نتیجه مذاکرات دوجانبه منتشر نشده است. تاشکند ممکن است احساس کند که دیپلماسی آرام و رویکرد غیر تقابلی بهترین شانس را برای جلب همکاری طالبان در مورد مسائل مدیریت آب دارد.

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت