14 اردیبهشت 1397
هیئت سوئدی که برنده جایزه نوبل ادبیات را انتخاب می کند، روز جمعه اعلام کرد که هیچ قدمی را امسال برای انتخاب و ارائه جایزه برنخواهد داشت!این تصمیم نه به دلیل کمبود نویسندگان برتر، بلکه به علت ناراحتی ناشی از رسوایی های اخلاقی اتخاذ گردیده است. آکادمی سوئدی اعلام کرد که جایزه 2018 را تا سال آینده به تعویق خواهد انداخت، یعنی در سال آینده به دو نفر جایزه در ادبیات داده خواهد شد.
تبریز امروز:
نیویورک تایمز هفته گذشته گزارشی با این عنوان منتشر ساخت ، مردی تخلف می کند ، زنی سقوط می کند! این موضوع مربوط به رسوایی های اخلاقی ژان کلود آرنو از افراد نزدیک به آکادمی جایزه ادبی نوبل بود که خانم سارا دانایوس به علت اعتراض به ارتباط وی با کمیته نوبل ادبی مجبور به استعفا از سمت خود شد! متعاقب این موضوع هیئت سوئدی که برنده جایزه نوبل ادبیات را انتخاب می کند، روز جمعه اعلام کرد که هیچ قدمی را امسال برای انتخاب و ارائه جایزه برنخواهد داشت! این تصمیم نه به دلیل کمبود نویسندگان برتر، بلکه به علت ناراحتی ناشی از رسوایی و سو استفاده های جنسی اتخاذ گردیده است.
آکادمی سوئدی اعلام کرد که جایزه 2018 را تا سال آینده به تعویق خواهد انداخت، یعنی در سال آینده به دو نفر جایزه در ادبیات داده خواهد شد.
بعد از پایان جنگ جهانی دوم ، این اولین بار است که هیئت داوری تصمیم گرفته است یکی از افتخارات برجسته فرهنگی جهان را مطرح نسازد. این آکادمی تنها در جایزه ادبیات صاحب اختیار است و بنابراین دیگر جوایز نوبل تحت تاثیر آن قرار نمی گیرند.
هرچند جوایز باید سالانه اعطا شود اما می توان آنها را به تعویق انداخت و یا "زمانی که یک موقعیت خاص در یک نهاد جایزه به وجود می آید که موضوع جدی را در بر دارد تصمیم گیری در آن قابل اعتماد به نظر نمی رسد . جایزه را می تواند برای سال بعد نگهداری نماید!
ژان کلود آرنو و همسرش کاترینا فراستنسون عضو اکادمی جایزه ادبیات نوبل که ارتباطات غیر اخلاقی و نفوذش در آکادمی صلح نوبل موجب لغو اعطای جایزه گردیده است!
بنیاد نوبل در بیانیه ای که روز جمعه منتشر شد، گفت. "بحران آکادمی سوئدی ادبیات بر روی جایزه نوبل تاثیر گذاشته است. تصمیم آنها نشانگر جدی بودن وضعیت است و به حفظ اعتبار بلند مدت جایزه نوبل کمک خواهد کرد. "
پیتراندگلاند ، عضو این آکادمی، در یک ایمیل نوشت: "من فکر می کنم این یک تصمیم عاقلانه بود، با در نظر گرفتن هر دو آشفتگی درونی فعلی آکادمی وبحران های بیرونی ! این که چه کسی واقعا باید جایزه را بگیرد، جای سوال دارد .
جایزه نوبل ادبیات، از زمان آغاز آن در سال 1901، تاکنون هفت بار مورد استفاده قرار نگرفته است، هر چند که قبلا هرگز با یک رسوایی مواجه نبوده است . جایزه در 1914، 1918، 1940، 1941، 1942 و 1943، در طول جنگ های اول و دوم جهانی و در سال 1935 به دلایلی که هرگز افشا نشد؛ به کسی تعلق نگرفت . در سال های 1915، 1919، 1925، 1926، 1927، 1936 و 1949 نیز به دلیل عدم وجود برنده های مناسب، اعطای آن به سال بعد موکول شد.مردم می پرسند ؛ امسال واقعا چه کسی در این شرایط باید جایزه را بگیرد؟
تظاهرات در مقابل ساختمان آکادمی سوئدی نوبل در استهکلم ؛ تظاهرات کنندگان که اغلب زن هستند خواستار بازگشت عضو اکادمی خانم سارا دانیوس به جایگاه خود پس از استعفا هستند!
او در اعتراض به همکاری و نزدیکی آکادمی ادبیات نوبل با ژان کلود آرنو از سمتش به عنوان عضو هیئت مدیره و عضو دائمی استعفا داده است
اعلامیه ی عدم اعطای جایزه ی 2018 در پی یک سری از افشاگری هایی در جامعه غربی موسوم به MeToo بوجود آمده که توجه جهانی را به خود جلب کرده است.
در ماه نوامبر یک روزنامه سوئدی گزارش داد که 18 زن اعلام داشته اند که ژان کلود آرنوو، که از افراد نزدیک به آکادمی و شوهر کاترینا فراستنسون است ، آنان را مورد آزار و اذیت قرار داده است او متهم به استفاده از ارتباطاتش ، در جهان هنر برای تحمیل و ارتقا دادن زنان است . او حتی متهم به تعرض به شاهزاده خانم سوئدی به نام ویکتوریا هم شده است .
بحران زمانی افزایش یافت که آکادمی یکی دیگر از اعضایش به نام سارا دانایوس را به عنوان دبیر دائمی خود، یکی از مقامات این گروه و نخستین زنی که این پست را داشت از دست داد – او معترض به ارتباط آکادمی با ژان کلود آرنو بود !
سارا دانایوس عضو کنار رفته کمیته جایزه ادبی نوبل در سمت چپ تصویر !
جمعیت بسیاری از زنان همراه با مردان در مقابل ساختمان آکادمی درپشتیبانی از خانم سارا دانایوس تظاهرات کرده اند و اعلام پشتیبانی از او را به علت آنچه که تلاش وی برای عدالت بود ولی به خاطر آن مجازات شده است را بیان داشته اند!
سردبیر فرهنگ روزنامه سوئدی، به رادیو سوئدی گفته است "در این شرایط امکان برنده شدن وجود ندارد، برای هرکسی که آن را دریافت کند ،جایزه توهین محسوب می شود !
تاکنون قوانینی برای انتخاب عضو مستعفی وجود نداشته است اما اکنون 18 عضو آکادمی سوئدی در اعتراض به حضور کاترینا فراستنسون استعفا داده اندو نفرات دیگر با خانم سارا دانایوس اظهار همراهی کرده اند.اما ملاقات ها و جلسات آکادمیک همچنان ادامه دارد.
پادشاه سوئد که یک مقام تشریفاتی است ؛ اقدام به ایجاد قوانین جدید جهت ورود و اعضای جدید را اعلام داشته است ! علیرغم تلاش برای معرفی برنده ای برای جایزه ادبی نوبل به نظر نمی رسد در این شرایط امکان معرفی برنده جایزه بوجود بیاید!
توفیق وحیدی آذر
منابع : گاردین - نیویورک تایمز
چه بامفهوم عنوان نهاده اند: مردی تخلف می کند، زنی سقوط می کند... گویی این فقط رسم این دیار نامروت نیست که رسم دنیاست با زمامداری خودخواهانه آدمیانی بنام مرد که دور مانده از انسانیت اند.....
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.