1 اردیبهشت 1404

گرگ در لباس میش

از افسانه‌های ازوپ برای کودکان و بزرگسالان کودک!

یه روز گرگی که خیلی گرسنه بود، تصمیم گرفت گوسفندها رو شکار کنه. اما می‌دونست که اگه مستقیم به گله گوسفندها حمله کنه، چوپان و سگ‌هاش جلوش رو می‌گیرن. پس یه نقشه کشید: رفت و پوست یه میش یعنی یک گوسفند ماده رو پیدا کرد و خودش رو توی اون لباس پنهان کرد. گرگ حالا شبیه یه گوسفند شده بود! گرگ با این لباس به گله نزدیک شد و تونست بدون اینکه کسی شک کنه، بین گوسفندها قاطی بشه. چوپان و سگ‌ها هم اصلاً متوجه نشدن که یه گرگ بینشون هست. گرگ منتظر یه فرصت خوب بود تا یکی از گوسفندها رو شکار کنه. اما یه اتفاق افتاد: چوپان که می‌خواست یه گوسفند برای شام بکشه، گرگ رو که توی لباس میش بود اشتباه گرفت و اون رو انتخاب کرد! گرگ به جای اینکه گوسفند بخوره، خودش گرفتار شد و به دست چوپان کشته شد.

تبریز امروز:

 
یه روز گرگی که خیلی گرسنه بود، تصمیم گرفت گوسفندها رو شکار کنه. اما می‌دونست که اگه مستقیم به گله گوسفندها حمله کنه، چوپان و سگ‌هاش جلوش رو می‌گیرن. پس یه نقشه کشید: رفت و پوست یه میش یعنی یک گوسفند ماده رو پیدا کرد و خودش رو توی اون لباس پنهان کرد. گرگ حالا شبیه یه گوسفند شده بود!
گرگ با این لباس به گله نزدیک شد و تونست بدون اینکه کسی شک کنه، بین گوسفندها قاطی بشه. چوپان و سگ‌ها هم اصلاً متوجه نشدن که یه گرگ بینشون هست. گرگ منتظر یه فرصت خوب بود تا یکی از گوسفندها رو شکار کنه. اما یه اتفاق افتاد: چوپان که می‌خواست یه گوسفند برای شام بکشه، گرگ رو که توی لباس میش بود اشتباه گرفت و اون رو انتخاب کرد! گرگ به جای اینکه گوسفند بخوره، خودش گرفتار شد و به دست چوپان کشته شد.

درس اخلاقی داستان:
این داستان به ما یاد می‌ده که آدمای فریبکار ممکنه با ظاهر خوب و فریبنده وارد زندگی‌مون بشن، اما در نهایت نقشه‌هاشون به خودشون ضرر می‌زنه. توی فرهنگ عامه، اصطلاح «گرگ در لباس میش» برای کسایی به کار می‌ره که تظاهر به خوب بودن می‌کنن، ولی نیت بدی دارن.

 
افسانه‌های ازوپ چیست؟
افسانه‌های ازوپ مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه اخلاقی هستن که معمولاً حیوانات، گیاهان، یا اشیای بی‌جان رو به‌عنوان شخصیت‌های اصلی دارن. این شخصیت‌ها مثل انسان‌ها حرف می‌زنن، فکر می‌کنن، و رفتار می‌کنن تا یه درس اخلاقی یا حکمت عملی رو به مخاطب یاد بدن. ازوپ، که گفته می‌شه یه برده یونانی بوده، این داستان‌ها رو برای آموزش مفاهیم اخلاقی و اجتماعی به مردم عادی تعریف می‌کرده.
بعدها، این افسانه‌ها جمع‌آوری و مکتوب شدن و توی فرهنگ‌های مختلف، از جمله فرهنگ ایرانی، رواج پیدا کردن. خیلی از ضرب‌المثل‌ها و داستان‌های عامه‌پسند ما (مثل «گرگ در لباس میش») ریشه در افسانه‌های ازوپ دارن.

ویژگی‌های افسانه‌های ازوپ:
  1. شخصیت‌ها: بیشتر شخصیت‌ها حیواناتن (مثل گرگ، روباه، شیر، موش) و هر کدوم نماد یه ویژگی انسانی هستن. مثلاً روباه معمولاً باهوش و حیله‌گره، و شیر نماد قدرت و پادشاهی.
  2. درس اخلاقی: هر داستان یه پیام اخلاقی یا درس زندگی داره که معمولاً توی یه جمله کوتاه آخر داستان خلاصه می‌شه.
  3. سادگی و کوتاه بودن: داستان‌ها خیلی ساده و مختصرن، طوری که همه، حتی بچه‌ها، بتونن بفهمن و ازش درس بگیرن.

چند نمونه معروف از افسانه‌های ازوپ:
  1. گرگ در لباس میش (The Wolf in Sheep's Clothing):
    همون داستانی که قبلاً برات تعریف کردم. یه گرگ خودش رو به شکل گوسفند درمیاره تا به گله نزدیک بشه، ولی در نهایت خودش گرفتار می‌شه.
    • درس اخلاقی: مراقب آدمایی باش که ظاهرشون با باطنشون فرق داره.
  2. روباه و انگورها (The Fox and the Grapes):
    روباهی انگورهای رسیده‌ای رو بالای یه درخت می‌بینه، ولی نمی‌تونه بهشون برسه. بعد از چند بار تلاش، می‌گه: «این انگورها ترشن، نمی‌خوامشون!»
    • درس اخلاقی: گاهی آدما چیزایی که نمی‌تونن به دست بیارن رو بی‌ارزش جلوه می‌دن (منشأ ضرب‌المثل «انگور ترش»).
  3. لاک‌پشت و خرگوش (The Tortoise and the Hare):
    خرگوش تندرو به لاک‌پشت کندرو مسخره می‌کنه، ولی توی یه مسابقه، لاک‌پشت با پشتکارش برنده می‌شه، چون خرگوش از غرورش می‌خوابه و مسابقه رو جدی نمی‌گیره.
    • درس اخلاقی: آهسته و پیوسته رفتن بهتر از عجله و غرور بی‌جاست.
  4. شیر و موش (The Lion and the Mouse):
    موش کوچیکی به‌طور اتفاقی شیر رو از تله شکارچی نجات می‌ده، در حالی که قبلاً شیر بهش رحم کرده بود.
    • درس اخلاقی: حتی کوچیک‌ترین موجودات هم می‌تونن کمک بزرگی بکنن.

تأثیر افسانه‌های ازوپ توی فرهنگ ایرانی:
افسانه‌های ازوپ توی فرهنگ ما هم خیلی تأثیر گذاشته. خیلی از داستان‌های کلیله و دمنه (که از سانسکریت به فارسی ترجمه شده) و ضرب‌المثل‌های فارسی ریشه در این افسانه‌ها دارن. مثلاً:
  • «گرگ در لباس میش» توی زبان فارسی به یه ضرب‌المثل تبدیل شده برای آدمای فریبکار.
  • داستان «روباه و انگورها» منشأ ضرب‌المثل «انگور ترش» شده که وقتی کسی چیزی رو نمی‌تونه به دست بیاره و بهونه میاره، به کار می‌ره.

 

 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت