27 شهریور 1401
در بالای تپههای شمال غربی تونس، کشاورزان هزاران درخت انجیر را با یک سیستم منحصر به فرد تراس نگهداری میکنند که امیدوارند آنها را از خشکسالیهای شدیدتر محافظت کند. اما «باغهای معلق» جبا ال اولیا امسال مورد آزمایش قرار گرفتهاند، زیرا این کشور آفریقای شمالی در گرمترین ماه جولای خود از دهه 1950 به این سو قرار گرفته است . این امر خشکسالی طولانی را تشدید کرده است که باعث شده مخازن تونس تنها یک سوم ظرفیت خود را داشته باشند.
تبریز امروز:
در بلندای تپههای شمال غربی تونس، کشاورزان هزاران درخت انجیر را با یک سیستم تراسبندی منحصربهفرد پرورش میدهند که امیدوارند از آنها در برابر خشکسالیهای شدیدتر محافظت کند.
در بالای تپههای شمال غربی تونس، کشاورزان هزاران درخت انجیر را با یک سیستم منحصر به فرد تراس نگهداری میکنند که امیدوارند آنها را از خشکسالیهای شدیدتر محافظت کند.
اما «باغهای معلق» جبا ال اولیا امسال مورد آزمایش قرار گرفتهاند، زیرا این کشور آفریقای شمالی در گرمترین ماه جولای خود از دهه 1950 به این سو قرار گرفته است .
این امر خشکسالی طولانی را تشدید کرده است که باعث شده مخازن تونس تنها یک سوم ظرفیت خود را داشته باشند.
آب باغ ها از دو چشمه بلند در کوه ها تامین می شود.
آب توسط شبکه ای از کانال ها وارد باغ ها می شود که در زمان های معینی بسته به وسعت باغ باز و بسته می شوند.
مهمتر از همه، تنوع وسیعی از محصولات، انعطاف پذیری و کنترل آفات داخلی را فراهم می کند، بر خلاف کشت های تکی که بر کشاورزی مدرن تسلط دارند و برای زنده ماندن به ورودی های عظیم آفت کش ها نیاز دارند.
فریدا جبی، فعال محیط زیست، در حالی که حشرات بین گلهای آویشن، نعناع و رزماری وزوز میکنند، میگوید: «ما انجیر و همچنین درختان دیگری مانند به، زیتون و انار میکاریم و در زیر آنها طیف وسیعی از سبزیجات و حبوبات کشت می دهیم.
یک سیستم منحصر به فرد تراس با هدف محافظت از درختان انجیر از خشکسالی های شدیدتر است
جبی به برخی از کانالها اشاره کرد که 300 هکتار (740 هکتار) باغهای با شیب تند منطقه را آبیاری میکنند.
در سال 2020، سازمان غذا و کشاورزی این سیستم را به عنوان نمونه ای از «جنگل زراعتی نوآورانه و سنتی» به رسمیت شناخت و آن را به فهرست نخبگان «سیستم میراث کشاورزی مهم جهانی» اضافه کرد.
آژانس سازمان ملل گفت که این سیستم "توانسته است خود را با توپوگرافی نامناسب سازگار کند و از آن استفاده کند."
جوامع محلی با استفاده از سازندهای طبیعی زمینشناسی و استفاده از سنگها توانستهاند چشمانداز را به زمینهای حاصلخیز و مولد تبدیل کنند.
فائو از تنوع گونه های محلی کشت شده توسط کشاورزان منطقه و همچنین استفاده آنها از گیاهان وحشی برای دفع آفات احتمالی و استفاده از دام برای "شخم زدن" و بارور کردن خاک ستایش کرد.
- بزرگ شدن با انجیر -
انجیر جبا در سال 2012 توسط وزارت کشاورزی تونس به عنوان گنجینه حفاظت شده نامیده شد.
در حالی که هیچ کس دقیقاً نمی داند این سیستم چقدر قدمت دارد، سکونت انسان در این منطقه به قبل از تمدن کارتاژنی که در قرن نهم قبل از میلاد تأسیس شد، می رسد.
اما در حالی که ممکن است نسلها دوام بیاورد، با شروع تغییرات آب و هوایی، این سیستم در معرض تهدید است.
توفیق الراجهی، فعال ریست محیطی60 ساله، می گوید که جریان آب از چشمه های آبیاری منطقه به ویژه در دو سال گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
برخلاف سالهای گذشته، قلههای اطراف دیگر در زمستان پوشیده از برف نمیشوند و برگهای بسیاری از درختان قسمت پایین جبا زرد و بیمار میشوند.
راجهی، معلم مدرسه محلی، گفت که تغییر آب و هوا و بارندگی کم با عامل دیگری همراه شده است: کشاورزان به محصولات نقدی علاقه دارند.
او گفت: «برخی از کشاورزان به جای کشت کم آبی به کشت انجیر بیشتر روی آوردهاند، زیرا انجیر در سالهای اخیر سودآورتر شده است.
ما باید تعادل و تنوع گیاهان را حفظ کنیم.»
با این وجود، ساکنان می گویند که به میراث خود افتخار می کنند.
کشاورز لطفی الزرمانی، 52 ساله، گفت: همچنین تقاضای فزاینده ای برای انجیر جبا وجود دارد که در سال 2012 توسط وزارت کشاورزی به عنوان گنجینه حفاظت شده اعطا شد - هنوز تنها میوه تونسی است که از این گواهی برخوردار است.
جوانی سوار بر الاغ در شهر جبه تونس
زرمانی گفت: «آنها شهرت پیدا میکنند، به علاوه صادرات آنها آسانتر شده است، به علاوه قیمتهای بالاتری را به همراه دارد.
دختر راجهی، شایما، دانشجوی دانشگاه، هنگام برداشتن میوه از زمین کوچک خانوادهاش، دستکشهای محافظ به تن کرد.
«انجیر برای ما بیش از یک میوه است. ما اینجا در میان درختان انجیر به دنیا آمدهایم و با آنها بزرگ میشویم، از کودکی یاد میگیریم که چگونه از آنها مراقبت کنیم.»
جبی در تلاش است تا کشاورزان را متقاعد کند تا روش های سنتی پردازش محصولات برداشت شده در منطقه را حفظ کنند.
زنان در یک تعاونی برای تولید اسانس گیاهان وحشی کار می کنند
او با 10 زن دیگر در تعاونی کار می کند که اسانس گل های وحشی را تقطیر می کند، انجیر خشک می کند و مربای انجیر و توت تولید می کند.
او گفت: «محصولاتی که ما از مادر و مادربزرگ خود یاد گرفتیم چگونه بسازیم، در حال محبوب شدن هستند زیرا از کیفیت بالایی برخوردار هستند.
خبرگزاری فرانسه
روزنامهنگاران AFP جنگها، درگیریها، سیاست، علم، سلامت، محیط زیست، فناوری، مد، سرگرمیها، ورزشها و بسیاری موارد دیگر را در متن، عکس، ویدئو، gr پوشش میدهند.
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.