27 دی 1400
هر 26 ساعت یک میلیاردر جدید ساخته می شود، و نابرابری باعث مرگ یک نفر در هر چهار ثانیه می شود. ده مرد ثروتمند جهان بیش از دو برابر ثروت خود را از 700 میلیارد دلار به 1.5 تریلیون دلار رساندند - با نرخ سرعت 15000 دلار در ثانیه یا 1.3 میلیارد دلار در روز - در دو سال اول همهگیری کوید 19 که شاهد کاهش درآمد 99 درصد بشریت بوده است. بیش از 160 میلیون نفر دیگر مجبور به حرکت به سوی فقر شدند. ...........
تبریز امروز:
ده مرد از ثروتمندترین مردان در دوران شیوع کرونا ویروس ، دارایی خود را دو برابر می کنند، در حالی که درآمد 99 درصد بشریت کاهش می یابد
هر 26 ساعت یک میلیاردر جدید ساخته می شود، و نابرابری باعث مرگ یک نفر در هر چهار ثانیه می شود.
ده مرد ثروتمند جهان بیش از دو برابر ثروت خود را از 700 میلیارد دلار به 1.5 تریلیون دلار رساندند - با نرخ سرعت 15000 دلار در ثانیه یا 1.3 میلیارد دلار در روز - در دو سال اول همهگیری کوید 19 که شاهد کاهش درآمد 99 درصد بشریت بوده است. بیش از 160 میلیون نفر دیگر مجبور به حرکت به سوی فقر شدند.
گابریلا بوچر، مدیر اجرایی آکسفام بین الملل گفت: «اگر این ده مرد فردا ۹۹.۹۹۹ درصد از ثروت خود را از دست بدهند، باز هم از ۹۹ درصد کل مردم این سیاره ثروتمندتر خواهند بود». آنها اکنون شش برابر بیشتر از فقیرترین افراد یعنی 3.1 میلیارد نفر ثروت دارند.
آکسفام در یک جلسه توجیهی جدید با عنوان «نابرابری می کشد» که در آستانه برنامه داووس مجمع جهانی اقتصاد منتشر شد، می گوید که نابرابری منجر به مرگ حداقل 21000 نفر در هر روز یا یک نفر در هر چهار ثانیه می شود. بر مبنی این یافته علت مرگ و میر در سراسر جهان ناشی از عدم دسترسی به مراقبت های بهداشتی، خشونت مبتنی بر جنسیت، گرسنگی، و آلودگی آب و هوا است.
او می گوید : «هیچ وقت مثل امروز ضروری نبوده است که اشتباهات خشونت آمیز این نابرابری زشت را با پس گرفتن قدرت و ثروت زیاد افراد خاص از جمله از طریق اخذ مالیات - بازگرداندن آن پول به اقتصاد واقعی و نجات جان افراد آغاز کنیم.»
ثروت میلیاردرها از زمان شروع کووید-19 بیشتر از 14 سال گذشته افزایش یافته است. با 5 تریلیون دلار، این بزرگترین افزایش ثروت میلیاردرها از زمان شروع ثبت رکوردها است. برای مثال، مالیات 99 درصدی یکباره بر روی ده ثروتمندترین مردان جهان، می توانددر جهان امکانات زیر را فراهم کند :
ساختن واکسن کافی برای جهان، ارائه مراقبت های بهداشتی و حمایت اجتماعی همگانی، تامین بودجه سازگاری با آب و هوا و کاهش خشونت مبتنی بر جنسیت در بیش از 80 کشور؛
همه اینها در حالی است که این مردان میلیاردر وضعیت بهتری نسبت به قبل از همه گیری دارند.
«میلیاردرها شیوع یک بیماری فوق العاده را تجربه کرده اند. بانکهای مرکزی برای نجات اقتصاد، تریلیونها دلار را به بازارهای مالی تزریق کردند، با این حال سود بسیاری از آنها به جیب میلیاردرهایی که سوار بر رونق بازار سهام بودند، ختم شد. قرار بود واکسنها به شیوع این بیماری پایان دهند، اما دولتهای ثروتمند به میلیاردرهای داروسازی و انحصارات اجازه دادند تا عرضه خدمات به میلیاردها نفر را قطع کنند. نتیجه این است که هر نوع نابرابری خطرناک قابل تصور در حال افزایش است. خود این قابلیت پیش بینی فقر بیمار کننده است. بوچر می گوید که عواقب این نابرابری برای بشریت کشنده خواهد بود.
نابرابری شدید نوعی خشونت اقتصادی است که در آن سیاستها و تصمیمهای سیاسی که ثروت و قدرت عده معدودی از طبقه ممتاز را تداوم میبخشد منجر به آسیب مستقیم به اکثریت مردم عادی در سراسر جهان و خود کره زمین میشود.
«واکنش جهان به همهگیری، این خشونت اقتصادی را بهویژه در میان گروه های نژادی به حاشیه راندهشده و جنسیتی آشکارا می توان دید. بوچر گفت، با افزایش کووید-19، این به موج خشونت مبتنی بر جنسیت تبدیل میشود، حتی اگر مراقبتهای لازم بیشتری بر زنان و دختران انجام شود.
زنان مجموعاً 800 میلیارد دلار درآمد در سال 2020 از دست دادند و اکنون 13 میلیون زن کمتر از سال 2019 شاغل هستند. 252 مرد از مجموع 1 میلیارد زن و دختر در آفریقا و آمریکای لاتین و کارائیب ثروت بیشتری دارند.
این بیماری همه گیر بیشترین ضربه را به گروه های نژادی وارد کرده است. در طول موج دوم همهگیری در انگلستان، مردم بنگلادشی الاصل پنج برابر بیشتر از جمعیت بریتانیایی سفیدپوست در معرض خطر مرگ ناشی از کوید-19 بودند. سیاهپوستان برزیل 1.5 برابر بیشتر از سفیدپوستان در معرض خطر مرگ ناشی از کووید-19 هستند. در ایالات متحده، 3.4 میلیون سیاهپوست آمریکایی امروز زنده بودند، اگر امید به زندگی آنها به اندازه سفیدپوستان بود - این ارتباط مستقیم با نژادپرستی تاریخی و استعمار دارد.
انتظار می رود که نابرابری بین کشورها برای اولین بار در یک نسل افزایش یابد. کشورهای در حال توسعه که به دلیل حمایت دولتهای ثروتمند از انحصار شرکتهای دارویی از دسترسی به واکسنهای کافی محروم هستند، مجبور به کاهش هزینههای اجتماعی شدهاند، زیرا سطح بدهیهایشان مارپیچی افزایش می یابد و اکنون با چشمانداز اقدامات ریاضتی روبرو هستند. نسبت افراد مبتلا به کووید-19 که بر اثر این ویروس جان خود را از دست می دهند در کشورهای در حال توسعه تقریباً دو برابر کشورهای ثروتمند است.
بوچر گفت: «همهگیری کووید-19 هم انگیزه طمع و هم فرصتی را با ابزارهای سیاسی و اقتصادی آشکار کرده است که از طریق آن نابرابری شدید به ابزار خشونت اقتصادی تبدیل شده است.» پس از سالها تحقیق و کمپین در مورد این موضوع، این نتیجه تکاندهنده اما اجتنابناپذیری است که آکسفام امروز باید به آن میرسید.
علیرغم هزینه هنگفت مبارزه با این بیماری همه گیر، در دو سال گذشته دولت های کشورهای ثروتمند نتوانسته اند مالیات بر ثروت ثروتمندترین افراد را افزایش دهند و به خصوصی سازی کالاهای عمومی مانند واکسن ادامه داده اند. آنها انحصارهای شرکتی را به حدی تشویق کرده اند که تنها در دوره زمانی دوران شیوع ، افزایش تمرکز بازار در یک سال بیشتر از 15 سال گذشته از 2000 تا 2015 خواهد بود.
نابرابری به قلب بحران آب و هوا می رود، زیرا 1 درصد ثروتمندترین ها بیش از دو برابر 50 درصد پایینی جهان دی اکسید کربن منتشر می کنند و بحران تغییرات آب و هوایی را در طول سال های 2020 و 2021 ایجاد می کند که منجر به آتش سوزی، سیل، گردباد،گرسنگی و نابودی محصولات کشاورزی شده است.
بوچر گفت: «نابرابری در چنین سرعت و مقیاسی با انتخاب اتفاق میافتد، نه شانس. "ساختارهای اقتصادی ما نه تنها همه ما را در برابر شیوع این بیماری همه گیر آسیب پذیر کرده است، بلکه به شکل موثر به کسانی که در حال حاضر بسیار ثروتمند و قدرتمند هستند، امکان می دهد تا از این بحران برای سود خود سوء استفاده کنند."
این گزارش به اهمیت دو اقتصاد بزرگ جهان -ایالات متحده و چین- اشاره میکند که شروع به بررسی سیاستهایی برای کاهش نابرابری از جمله با تصویب نرخهای مالیاتی بالاتر بر ثروتمندان و اقدام علیه انحصارها میکنند،. بوچر گفت: «این به ما امید منطقی و ارزیابی شده برای ظهور یک اجماع اقتصادی جدید میدهد.
آکسفام به دولت ها توصیه می کند که فورا:
- سودهای میلیاردرها را با مالیات بر این ثروت عظیم جدید که از آغاز شیوه کوید 19 به دست آمده از طریق مالیات بر دارایی دائمی و سرمایه به عامه بازگردانید.
- میلیاردهایی را که میتوان از طریق این مالیاتها جمعآوری کرد، برای هزینههای پیشرونده برای مراقبتهای بهداشتی همگانی و حمایت اجتماعی، سازگاری با تغییرات آب و هوا، و پیشگیری و برنامهریزی مقابله با خشونت جنسیتی سرمایهگذاری کنید.
-با قوانین جنسیتی و نژادپرستانه که علیه زنان و افراد نژادپرستانه تبعیض قائل می شوند مقابله کنید و قوانین جدید برابری جنسیتی برای ریشه کن کردن خشونت و تبعیض ایجاد کنید. همه بخشهای جامعه باید فوراً سیاستهایی را تعریف کنند که حضور زنان، گروههای نژادی و دیگر گروههای تحت ستم در همه فضاهای تصمیمگیری را تضمین کند.
-به قوانینی که حقوق کارگران برای تشکل و اعتصاب را تضعیف می کند پایان دهید و معیارهای قانونی قوی تری برای حمایت از آنها وضع کنید.
- دولتهای ثروتمند باید قوانین مالکیت معنوی در مورد فناوریهای واکسن کووید-۱۹ را کنار بگذارند تا به کشورهای بیشتری امکان تولید واکسنهای ایمن و مؤثر برای پایان همهگیری ویروس فراهم آورند.
بوچر گفت: "هیچ کمبود پول وجود ندارد. این دروغ زمانی آشکار شد که دولت ها 16 تریلیون دلار برای پاسخ به این بیماری همه گیر آزاد کردند. تنها کمبود شجاعت و آرمان و ایده لازم برای رهایی از پوشش شکست خورده و مرگبار نئولیبرالیسم افراطی وجود دارد. دولت ها این کار را انجام خواهند داد. عاقلانه به این جنبشها گوش دهید - معترضین جوان به نابودی آب و هوا، فعالان زندگی سیاهپوستان، مدافعین حقوق زنان ، کشاورزان هندی و دیگران - که خواهان عدالت و برابری هستند.
یادداشت:
محاسبات آکسفام بر اساس به روزترین و جامع ترین منابع داده های موجود است. ارقام ثروتمندترین افراد جامعه از فهرست میلیاردرهای فوربس در سال 2021 بدست آمده است. ارقام مربوط به سهم ثروت از کتاب اطلاعات ثروت جهانی 2021 موسسه تحقیقاتی کردیت سوئیس کسب شده است. ارقام مربوط به درآمد 99 درصد مردم از بانک جهانی است.
بر اساس گزارش فوربس، 10 نفر از ثروتمندترین افراد، تا 30 نوامبر 2021، شاهد رشد 821 میلیارد دلاری ثروت خود از مارس 2020 بوده اند. 10 ثروتمندترین مرد عبارتند از: ایلان ماسک، جف بزوس، برنارد آرنو و خانواده، بیل گیتس، لری الیسون، لری پیج، سرگی برین، مارک زاکربرگ، استیو بالمر و وارن بافت.
تمامی مبالغ به دلار آمریکا بیان می شود.
بر اساس «گزارش جهانی شکاف جنسیتی 2021» WEF، این بیماری همه گیر نابرابری جنسیتی را از 99 سال به 135 سال برگردانده است.
بحران کوید-19 برای زنان در سراسر جهان حداقل 800 میلیارد دلار در سال 2020 ضرر از دست داده است که معادل بیش از مجموع تولید ناخالص داخلی 98 کشور است.
سالانه 67000 زن به دلیل ختنه کردن و قتل زنان به دست یک شریک جنسی سابق یا فعلی جان خود را از دست می دهند.
بر اساس گزارش دفتر آمار ملی انگلستان، در طول موج دوم همهگیری در انگلیس، احتمال مرگ افراد بنگلادشی بر اثر کووید-19 پنج برابر بیشتر از جمعیت بریتانیایی سفیدپوست بود.
طبق گزارش OECD، سیاهپوستان برزیل 1.5 برابر بیشتر از سفیدپوستان در معرض خطر مرگ ناشی از کوید-19 هستند.
در ایالات متحده، اگر امید به زندگی سیاهان با سفیدپوستان یکسان بود،3.4 میلیون سیاهپوست آمریکایی امروز زنده بودند.
نسبت افراد مبتلا به کووید-19 که بر اثر این ویروس جان خود را از دست می دهند در کشورهای در حال توسعه تقریباً دو برابر کشورهای ثروتمند است.
علیرغم توصیه های قوی صندوق بین المللی پول و OECD، تعداد کمی از کشورهای ثروتمند اعلام وضع مالیات بر ثروت را نموده اند .
یک درصد ثروتمندترین جمعیت جهان مسئول بیش از دو برابر انتشار گازهای گلخانه ای و آلودگی کربنی بیشتر از 3.1 میلیارد نفری هستند که فقیرترین نیمه بشریت را در یک دوره بحرانی 25 ساله دارند.
منبع آکسفام
برگردان به فارسی توفیق وحیدی آذر
اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.