خبر های ویژه

ستاره‌شناسان شیء میان‌ستاره‌ای اسرارآمیز دیگری را کشف کرده‌اند

14 تیر 1404

نمایش آسمان این هفته ، ماه و مریخ با هم می‌درخشند

8 تیر 1404

ماه نو در نزدیکی خورشید و مشتری

4 تیر 1404

ستاره دوتایی دوتایی لیرا در آسمان آجی چای

24 خرداد 1404

رویاهای اولیه از مریخ: دیدار با ستاره‌شناس قرن نوزدهم که با داستان‌های علمی-تخیلی سیاره سرخ را تصور کرد

17 خرداد 1404

هلال جوان ماه و همنشینی با مشتری 6 خردادماه پس از غروب خورشید در آسمان تبریز

6 خرداد 1404

نقشه گرافیکی آسمان شب تبریز در 5 خردادماه موقعیت خورشید و ماه را در مرحله ماه نو نشان می‌دهد.

5 خرداد 1404

همنشینی ماه، زهره و زحل در آسمان صبحگاهی تبریزدر روزجمعه دوم خردادماه

2 خرداد 1404

خوشه ستاره‌ای گیسوان برنیس در آسمان شب 26 اردیبهشت بر فراز تبریز خواهد بود

26 اردیبهشت 1404

ماه کامل 22 اردیبهشت در آسمان قاری کورپوسی تبریز دیده می شود

22 اردیبهشت 1404

جمعه 19 اردیبهشت ماه ماه درخشان به اسپایکا نزدیک می‌شود

19 اردیبهشت 1404

ماه در کنار قلب شیر تصویر نجومی تبریز در دوشنبه 14 اردیبهشت است

15 اردیبهشت 1404

ماه با نصف روشنایی می درخشد

14 اردیبهشت 1404

امشب ماه نیمه و مریخ در کنار خوشه کندو در بالای باغات حکم آباد تبریز دیده خواهد شد

13 اردیبهشت 1404

جمعه، 12 اردیبهشت - نپتون در نزدیکی ناهید و زحل در آسمان بامدادی تبریز

12 اردیبهشت 1404

سیاره‌کوتوله وستا در آسمان تبریز در یازده اردیبهشت ماه

11 اردیبهشت 1404

26 اردیبهشت 1404

خوشه ستاره‌ای گیسوان برنیس در آسمان شب 26 اردیبهشت بر فراز تبریز خواهد بود

کاوه وحیدی آذر

صورت فلکی گیسوی برنیس یکی از صورت‌های فلکی کوچک اما جذاب آسمان است که به دلیل داستان تاریخی و اسطوره‌ای‌اش شهرت دارد. نام این صورت فلکی به برنیس دوم، ملکه مصر باستان، اشاره دارد که گفته می‌شود موهای خود را به‌عنوان نذر به خدایان اهدا کرد تا همسرش، بطلمیوس سوم، از جنگ سالم بازگردد.

تبریز امروز:

جمعه، ۱۶ مه — گیسوی برنیس (تمام شب)
نقشه آسمان شب که صورت فلکی گیسوی برنیس را نشان می‌دهد.
صورت فلکی گیسوی برنیس در اواسط ماه مه در آسمان جنوبی به‌خوبی قابل مشاهده خواهد بود. 
صورت فلکی گیسوی برنیس، یا به عبارتی «موهای برنیس»، از سه ستاره با درخشندگی متوسط تشکیل شده که به شکل یک مثلث قائم‌الزاویه قرار گرفته‌اند. در شب‌های اواسط ماه مه یا همان اواخر اردیبهشت ماه ، این ستارگان در آسمان جنوبی و در ارتفاع بالا قرار دارند، چند برابر عرض مشت به سمت پایین و چپ ملاقه بزرگ (دب اکبر) و دو برابر عرض مشت بالاتر (یا ۱۸ درجه به سمت شمال شرقی آسمانی) از ستاره درخشان دم صورت فلکی شیر، دِنِبولا. ستاره بتا گیسوی برنیس، که بالاترین ستاره از این سه است، کمی درخشان‌تر از دو ستاره دیگر است. ستاره دیادم در پایین و سمت چپ آن می‌درخشد. ستاره گاما گیسوی برنیس (یا γ Com یا الدفیره) که در پایین و سمت راست بتا قرار دارد، در آسمان‌های آلوده به نور شهری نزدیک به حد دیده شدن است، اما در مناطق روستایی به‌راحتی قابل مشاهده است.
خوشه ستاره‌ای گیسوی برنیس مجموعه‌ای از ستارگان با قدر ۴ و ۵ است که درست زیر (به سمت جنوب غربی آسمانی) گاما پراکنده شده‌اند. این خوشه، که گستره‌ای به اندازه عرض یک کف دست (۷ درجه) از آسمان را پوشش می‌دهد، تقریباً ۲۹۰ سال نوری از ما فاصله دارد. بهترین روش برای مشاهده این خوشه استفاده از دوربین دوچشمی است. این خوشه که نمایانگر موهای برنیس است، نام‌های دیگری مانند موهای آریادنه، پرده تیسبه، خوشه تار عنکبوت، جادوگر پرنده، موهای بلک بارت و مِلوت ۱۱۱ دارد. در دوران باستان، این ستارگان به‌عنوان توده انتهایی دم صورت فلکی شیر شناخته می‌شدند.
صورت فلکی گیسوی برنیس یکی از صورت‌های فلکی کوچک اما جذاب آسمان است که به دلیل داستان تاریخی و اسطوره‌ای‌اش شهرت دارد. نام این صورت فلکی به برنیس دوم، ملکه مصر باستان، اشاره دارد که گفته می‌شود موهای خود را به‌عنوان نذر به خدایان اهدا کرد تا همسرش، بطلمیوس سوم، از جنگ سالم بازگردد. این ستارگان به دلیل آرایش خاص و خوشه ستاره‌ای زیبایشان، برای ستاره‌شناسان آماتور و حرفه‌ای جذاب هستند. استفاده از دوربین دوچشمی یا تلسکوپ کوچک می‌تواند جزئیات بیشتری از این خوشه و ستارگان اطراف آن را آشکار کند، به‌ویژه در آسمانی تاریک و بدون آلودگی نوری.
۱. موقعیت صورت فلکی در آسمان تبریز
26 اردیبهشت - دند - آسمان شب
  • خوشه ستاره‌ای گیسوی برنیس در اواخر اردیبهشت ماه  در آسمان جنوبی و در ارتفاع بالا قرار دارد، چند برابر عرض مشت به سمت پایین و چپ ملاقه بزرگ (دب اکبر) و حدود ۱۸ درجه به سمت شمال شرقی ستاره دِنِبولا (دم صورت فلکی شیر). این موقعیت برای تبریز صدق می‌کند، زیرا دب اکبر و صورت فلکی شیر در آسمان تبریز به‌راحتی قابل شناسایی هستند.
  • برای یافتن گیسوی برنیس در تبریز، می‌توان ابتدا خرس بزرگ را در آسمان شمالی پیدا کرد و سپس با نگاه به سمت جنوب و کمی به سمت چپ (شرق)  تا مثلث قائم‌الزاویه‌ای که از سه ستاره بتا، دیادم و گاما تشکیل شده را می شود یافت .
۲. شرایط رصد در تبریز
  • آلودگی نوری:  ستاره گاما گیسوی برنیس در آسمان‌های آلوده به نور شهری ممکن است به‌سختی دیده شود. تبریز، به‌عنوان یک شهر بزرگ، دارای آلودگی نوری قابل‌توجهی در مناطق شهری است. بنابراین، برای رصد بهتر، به‌ویژه برای دیدن خوشه ستاره‌ای گیسوی برنیس (Melotte 111) که شامل ستارگان کم‌نورتر است،  مناطق روستایی یا ارتفاعات اطراف تبریز، مانند کوهستان عینالی یا مناطق دوردست‌تر مناسب هستند.
  • ابزار رصد: دوربین دوچشمی برای مشاهده خوشه ستاره‌ای گیسوی برنیس ایده‌آل است. این خوشه، با گستره ۷ درجه‌ای در آسمان، با دوربین دوچشمی یا تلسکوپ کوچک به‌خوبی قابل مشاهده خواهد بود. در تبریز، تجهیزات رصدی جزئیات بیشتری از این خوشه را نشان می دهند.
۳. بهترین زمان رصد
  •  ۲۵ اردیبهشت تا ۵ خرداد گیسوی برنیس در ساعات اولیه شب در بالاترین نقطه آسمان جنوبی قرار دارد. در تبریز، بهترین زمان برای رصد این صورت فلکی از غروب آفتاب (حدود ساعت ۱۹:۳۰ تا ۲۰:۰۰ به وقت محلی تا نیمه‌شب است، زمانی که صورت فلکی هنوز در ارتفاع مناسبی قرار دارد.
  • در ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴، گیسوی برنیس تمام شب قابل مشاهده خواهد بود، اما اوج دید آن در ساعات اولیه شب است.
 

ارتباط با تبریز امروز

اخبار ، گزارشات ، عکسها و فیلم های خود را برای ما ارسال دارید . برای ارسال میتوانید از طریق آدرس تلگرامی یا ایمیل استفاده کنید.

info@tabriz-emrooz.ir

اشتراک در خبرنامه

برای اطلاع از آخرین خبرهای تبریز امروز در کانال تلگرام ما عضو شوید.

کانل تلگرام تبریز امروز

فرم تماس با تبریز امروز

کلیه حقوق این سایت متعلق به پایگاه خبری تبریز امروز بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
طراحی وتولید توسططراح وب سایت