قرقیزستان

رئیس جمهور قانون محدودکننده رسانه را پس گرفت

تاریخ انتشار : ۱۵:۲۷ ۲۳-۱۲-۱۴۰۲

دبیر مطبوعاتی صدیر جپاروف در یک پست فیس بوک در 13 مارس گفت که رئیس جمهور پس از دیدار با سردبیران نشریات مهم محلی تصمیم به تجدیدنظر در این لایحه را گرفت. در این دیدار بین جپاروف و نمایندگان رسانه‌ها، کامچی‌بک تاشیف، رئیس سرویس‌های امنیتی، ادیل بایسالوف معاون نخست‌وزیر، کورمانکول زولوشف، دادستان کل و اولان نیازبکف، وزیر کشور نیز حضور داشتند.

تبریز امروز:

به گزارش اوراسیانت : جپاروف دستور بازنگری در این قانون را صادر کرده است که نشان می دهد ممکن است مجدداً مجدداً اعمال شود.
دفتر رئیس جمهور صدیر جپاروف گفت که وی قبل از تصمیم گیری با 40 نماینده رسانه دیدار کرده است. (عکس: سایت ریاست جمهوری قرقیزستان)

دفتر رئیس جمهور صدیر جپاروف گفت که وی قبل از تصمیم گیری با 40 نماینده رسانه دیدار کرده است. (عکس: سایت ریاست جمهوری قرقیزستان)
رئیس‌جمهور قرقیزستان پیش‌نویس لایحه‌ای بحث‌برانگیز را پس گرفت که انتقادهایی را درباره پتانسیل آن برای محدود کردن آزادی بیان برانگیخته است.

دبیر مطبوعاتی صدیر جپاروف در یک پست فیس بوک در 13 مارس گفت که رئیس جمهور پس از دیدار با سردبیران نشریات مهم محلی تصمیم به تجدیدنظر در این لایحه را گرفت.

در این دیدار بین جپاروف و نمایندگان رسانه‌ها، کامچی‌بک تاشیف، رئیس سرویس‌های امنیتی، ادیل بایسالوف معاون نخست‌وزیر، کورمانکول زولوشف، دادستان کل و اولان نیازبکف، وزیر کشور نیز حضور داشتند.

سخنگوی جپاروف، عسکات آلاگوزوف، در پست فیس بوک خود فاش نکرد که کدام جنبه خاص از قانون پیشنهادی باعث توقف موقت شده است.

رسانه ها در قرقیزستان در حال حاضر توسط قانونی تصویب شده در سال 1992 تنظیم می شوند. در ماه مه گذشته، دولت جپاروف اصلاحات شناور را آغاز کرد که به گفته منتقدان برای پیچیده کردن کار روزنامه نگاران طراحی شده بود. پیش نویسی که توسط قوه مجریه در ماه دسامبر ارائه شد با انتقاد گسترده روزنامه نگاران محلی و همچنین سازمان های بین المللی و محلی حقوق بشر مواجه شد.

حوزه اصلی اختلاف، مشکلات بوروکراتیکی است که این لایحه برای رسانه ها ایجاد می کند. بر اساس قوانین فعلی، رسانه‌ها فقط باید به دنبال تأیید اعتبار ویژه برای خبرنگاران خود باشند تا در مکان‌های حساس استراتژیک کار کنند یا رویدادهای بین‌المللی را پوشش دهند. این اصلاحات روزنامه‌نگاران را ملزم به کسب مجوز برای فعالیت در مکان‌ها و مناسبت‌های بسیار گسترده‌تری می‌کرد.

این قانون به مقامات این اختیار را می داد که در صورتی که پوشش خبری آنها باعث بی اعتباری روزنامه نگاران شود، اعتبار آنها را سلب کنند.

حامیان رسانه‌ها همچنین از مقررات پیشنهادی که روزنامه‌نگاران را مسئول تولید محتوایی می‌دانستند که به عنوان فراخوان برای ناآرامی عمومی یا سرنگونی دولت، ترویج ازدواج همجنس‌گرایان و «روابط جنسی غیر سنتی» یا آسیب رساندن به «اخلاق عمومی» شناخته می‌شود، نگران شدند. منتقدان استدلال می‌کنند که آنچه در آن دسته‌بندی‌ها قرار می‌گیرد، لزوماً ذهنی است و در معرض دستکاری سیاسی در کشوری است که در آن سیستم قضایی به دستور دولت عمل می‌کند.

در همین حال، موافقان این لایحه استدلال کردند که قانون دهه 1990 دیگر برای هدف مناسب نیست و این بر عهده مقامات است که "مسئولیت اجتماعی خبرنگاران را شکل دهند."

حامیان این لایحه در یادداشتی حمایتی نوشتند: «رویدادهای سال‌های اخیر در جهان نیاز آشکار به تقویت حاکمیت اطلاعاتی جمهوری قرقیزستان را نشان می‌دهد.

این لایحه در مرحله کمیسیون با چراغ سبز روشن شده بود، اما در جلسه عمومی در مجلس بررسی نشد. با دستور جپاروف برای بازنگری، دولت ملزم به انجام تنظیمات بیشتر خواهد بود.

این اولین قانونی نیست که از زمان به قدرت رسیدن جپاروف در سال 2020 در قرقیزستان به دلیل محدودیت آزادی بیان مورد انتقاد قرار می گیرد.

قانون تصویب شده در سال 2021 - که به طور گسترده به عنوان "قانون تقلبی" شناخته می شود - به مقامات این اختیار را می دهد که به ارائه دهندگان خدمات اینترنتی دستور دهند تا وب سایت هایی را که حاوی اطلاعاتی هستند که به نظر آنها نادرست است مسدود کنند. قضاوت مستلزم این است که چه چیزی باید درست یا نادرست تشخیص داده شود به خود دولت بستگی دارد. این ابزار برای مخفی کردن رسانه هایی مانند سرویس قرقیزستان رادیو آزادی و وب سایت خبری مستقل Kloop استفاده شده است.

آیزیرک ایمانالیوا یک روزنامه نگار مقیم بیشکک است.


نظرات کاربران


@